26 Haziran 2016 Pazar

St. Petersburg - RUSYA

St. PETERSBURG - RUSYA


biraz daha zaman geçerse 3 ay önceki gezimizin hatıraları bunlar diyebileceğim. Biraz bilgisayardaki sorunlar, biraz benim ertelemelerim ..nasip bugüneymiş...

Beyaz Gecelere ucundan kulağından şahit olma ihtimali, vizesiz bir tatil, merak ettiğimiz bir yer olması sebebiyle seçtik ve çok şükür sorunsuz hallettik.
biraz ülkelerine kabulde zorlansalarda beni :)) benim için sakin ama bekleyenler için meraklı dakikalar yaşandı :)) her pasaport kontrolünde bir şeyler sorabilirler diye hissettiğim için endişem yoktu pek fazla..komik bir anı olarak yerini alması çok güzel oldu:))

Beyaz Geceler  başlangıcı 25-26 Mayıs sayılmaktadır.Akşam aydınlığı şafak ile birleşir. Bu saatlerde güneş en fazla 9 derece ufuğun altına iner dolayısı ile gece boyunca şafak kaybolmaz. 21-22 Haziran tarihlerinde gün uzunluğu 18 saat 53 dakikaya kadar çıkar ve 3 günlük gündönümü sonrasında gün uzunluğu kısalmaya başlar. Beyaz gecelerin sonu Temmuz un 3. haftası olarak kabul ediliyor.


:

tercihimiz thy oldu. maddi imkanlar el veriyorsa güzel-güvenilir bir yemek için verilen paraya ve konfora değdiğini düşünüyorum.
hatta maddi imkanlar el veriyorsa uzun saatli uçuşlarda businessla uçmanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum. tabii henüz business gerektiren uzun saatli bir uçuşumda durumumda olmadı..:)) imkanı olan kullansın:))




 havaalanında görmeye başladığımız çiçekler bizi her yerde karşıladı...çok romantik beyler dedik. beylerin elinde çiçekler...çiçekler de bizdeki sunumdan farklı...sade ve çok şık...uzun sapları ve kibar asil bir kurdele...ufkumuz açıldı:))


Voskresenia Khristova Kilisesi 
(Sıçramış Kanlar - Dökülen Kan Kilisesi)
Şehirdeki diğer "Ortodoks Kiliseleri"nden çok daha farklıdır. Yapılırken toplam maliyeti 3.6 milyon ruble'ye mal olması beklenirken, toplam maliyet 4.5 milyon ruble olmuştur. Bu nedenle, yapımı 24 yıl uzamıştır. Kilise yapıldığında, döneminde Rus Devrimcileri ile olan çekişmeler, milliyetçilik ve yakınında da III.Alexandr suikast sonucu öldürülmesi nedeniyle, "Kırmızı"ya boyanmıştır. İç cephesinde de, dış cephesinde de kırmızı renk ağır basmaktadır. İçindeki mozaiklerde de, dini betimlemeler yer almıştır. Soğana benzer çatısı, diğer mimari özellikleri ile Kremlin'e benzer. Kilise, yaklaşık 7.500 m2 alanı kapsar. Mozaiklerini, tasarımlarını Viktor Vasnetsov Mikhail Nesterov ve Mikhail Vrubel birlikte yapmıştır. Kilisenin baş mimarı ise Alfred Aleksandroviç Parland idi. Duvarın yüksek bölümlerinde ve tavanda, İncil'den sahneler, girift mozaikler ile betimlenmiştir.



kilise, "Griboedov Kanalı"nın kıyısına inşa edilmiştir. Bu kilisede olan en önemli olay ise Rus Çarı II. Alexander'ın öldürülmesidir. Rus çarı, bu kilisenin yakınında suikast sonucu öldürülmüştür. Bu nedenle, öldürüldüğü yere bir anıt dikilmiştir. 
Kilise, kanal kenarında olduğundan, temeli hayli zayıflamıştır. Ayrıca, kanal ile temas eden yüzeyleri de yıpranmıştır. Bu nedenle, tehlike altındadır. Voskresenia Khristova Kilisesi,St.Petersburg meydanının hemen yakınındadır. Şehirde, St. Isaac Katedrali'nden sonra en önemli ve en tarihi olan ikinci mabettir.














 Kazan Katedrali















Palace Square -Saray Meydanı
Neva nehrine paralel kurulan Hermitage sarayi ile Genel Kurmay binasının arasında kalan Meydanın adıdır. Meydanın tam ortasında Aleksandr sütunu var.




Napoleon'a karşı kazanılan zaferdeki rolü nedeniyle Çar 1. Aleksandr anısına dikilmiştir... Kırmızı granitten yapılma 600 tonluk sütun dünyada tek başına ayakta duran en büyük anıt.





State Hermitage Museum and Winter Palace gezimizin biletleri alınıyor.

hermitage ya da rusçası ile ermitaj adı ile "inziva yeri" manasına gelen eski saray, yeni müze

Dünyanın en büyük ve eski müzelerinden olan Ermitaj Müzesi, 1764 yılında Çariçe II. Katerinatarafından kurulmuş, ancak 1852 yılında kamunun hizmetine açılmıştır. Yaklaşık 3 milyon sanat eserinden oluşan müzenin koleksiyonunun çok az bir kısmı sergilenebilmektedir. Ermitaj Müzesi dünyanın en büyük resim koleksiyonuna sahiptir. Müze en çok tablo koleksiyonu bulunması nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabında yer alır.
  
rivayete göre bütün müzeyi hakkıyla gezmek için insanın 3 yılını bu işe ayırması gerekirmiş :)) başka bir rivayete göre ise her eserin önünde oratama 45 saniye geçirerek gezilmeye kalkıldığında 7.5 yılda bitirilebilirmiş. bütün odaları sarayı gezmek 25 km lik yol yapmak demekmiş.
muzesinin bu kadar buyuk olmasındaki en buyuk pay çarlıktadır. Rus halkı yoksulluktan kırılırken, ulkenin parasını kendileri icin harcamaktan cekinmeyen rus çarlığı, bu surede pek cok yabancı sanat eserini satın almak suretiyle edinmis, bir cok yabancı sanatcıyı da ulkelerine davet ederek ulkedeki sanat eseri uretimini gelistirmistir. sonuc olarak da bu buyuk koleksiyon oratay çıkmış.





  biletimiz ve haritamız...bu haritayı bulmamız biraz emek sarf ederek oldu :))



eserlerin farelerden korunması için müzede kedi beslenmekte imiş.  5n1k da cüneyt özdemir'in röportaj yaptığı müze müdür yardımcısı müzede 50 tane kedi beslediklerini söylemiş.



kapı kolundaki güzellik...


ayrıca müze 3700 kişilik vestiyere sahipmiş... 


Osmanlı eserlerine benzettik.. Arap - Endülüs stiline aitti galiba bu oda



bu beşik..odanın sakinliği çok hoşumuza gitti..



















 
birçok bölümde eserlerin başında yaşlı teyzelerin  durarak müze kurallarına uyulmasını sağladığı bir müze burası da. bu teyzeler oldukça yaşlı pek..dil bilmiyorlar genelde..haritadan bile gösterdiğimiz şeylerde yardımcı olamadı çoğu..gözüm görmüyor diye anlatıyor :)) müzede yapılan sayımlarda eserlerin kaybolduğu anlaşılıyormuş. teyzelerin gözü görmüyor, müze kocaman, eser dolu... gayet makul eserlerin eksilmesi:)))







tavana mı , yer döşemelerine mi , duvarlara mı , eserlere mi ,  altına mı gümüşe mi, pencerelere mi, avizelere mi, kimi odalarda dışardaki manzaraya mı derken nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz :))

 meşhur saat..
som altından yapılmış, kurulunca çanlar çalan ve figürlerin canlandığı, hareket ettiği, bugün bile teknik düşünce mucizesi olarak kabul edilen, Katerina'nın sevgilisine hediye olarak yaptırdığı  'Pavlin' (Tavus Kuşu) mekanik  saat


 
Medusa Mozaiği





Hermitage- Ermitaj 'dan Neva Nehri manzarası..çok güzellll....
 Saraydan manzara...


Leonardo da Vinci nin eseri -Benois Madonna





Leonardo da Vinci Eseri..









 Michelangelo nun eseri -Kıvranan Oğlan-1530-mermer








 
Kışlık Saraya da baktık..pek bir şey yoktu..



 biletimizin kapsadığı bir başka alan.. bizce gereksiz alan...:))


sırada başka bir saray var..ve meşhur bahçesi

(bu fotoğraf alıntıdır.)



Peterhof Sarayı ve Bahçesi 

Büyük Petro, 1709'da Poltava'da İsveçlilere karşı kazandığı büyük başarıdan sonra "yöneticilerin en büyüğüne yakışır" bir saray yaptırmaya karar verir... 1717'de Versalles'i ziyaret ettiği zaman iyice hırslanır ve 5000'den fazla işçi, serf ve askerle işe koyulur... 1714'de başlayan inşaat müthiş bir hızla devam eder ve Peterhof resmi olarak 1723 yılında açılır. 


bizim tabirimizle deli, rusların yüce, ingilizlerin ise çılgın petro'su. sarayın bulunduğu nokta ile yol arasında çok büyük ve düzenli bir dış bahçe bulunur ki giriş serbesttir. saraya vardığınızda ücret isterler, saray için ayrı iç bahçeye geçiş için ayrı. saray ile baltık denizi arasında bulunan iç bahçe, sarayın önünde yer alan fıskiyelerden denize dik uzanan kanal ile ikiye bölünür. bir taraf adem, diğer taraf havva tarafıdır. iki tarafta da bir çok fıskiye bulunur.

Petro'nun konuklarına şaka yapmak için bahçesine yerleştirdiği çeşitli fıskiyeler varmış. Buradan geçen insanları fıskiyeleri gizli çalıştırma sistemini çalıştırarak  ıslatıp eğlenirmiş.













Neptün Çeşmesi
 Peterhof'tan 50 yıl kadar önce yapılmıştır... Barok heykel "Otuz Yıl Savaşları"nın sona erdiği zaman 1658'de dikilmiş, çalıştırmaya yetecek su bulunmadığı için 1782'de 1. Pavel'e satılmış
























Bu fıskiyede Paltova Savaşında Büyük Petro'ya yenilen İsveç aslan şeklinde tasvir edilmiş




Büyük Çeşme
Bu göz alıcı çeşmeler grubunda 37 yaldızlı bronz heykel, 64 çeşme ve 142 fıskiye varmış.. Saraydan başlayıp Denizci Kanalı'na ve denize kadar devam ediyor.
  Denizci kanalı
bu kanal sayesinde çarlar Finlandiya Körfezi'nden saraya kadar gemiyle gelirlermiş.






Ermitaj; çar ve arkadaşlarının yemek yemeleri için özel bir yapı olarak inşa edilmiş.



Marly Sarayı; çarın ziyaretçileri için inşa edilmiş
ayrıca en önemli saray Monplaisir SarayıFinlandiya Körfezi'ne bakmaktadır... Petro, Büyük Saray'ın inşasının tamamlanmasından sonra bile burada yaşamaya ve sarhoş edip eğlendiği konuklarını burada ağırlamaya devam etmiş












  Baltık Denizinden Saraya uzanan yol- kanal












 kapkaça dikkat...alttaki yazı banane yi hatırlattı bize...başınıza bi şey gelirse bize ne diyorlar baştan uyarıyorlar:))

Aziz Peter ve Paul Kilisesi







Peter ve Paul Kalesi 

St. Petersburg kalesi olarak da bilinen Petropavlovskaya Krepost'u, 14 Mayıs 1703'de Büyük Peter yani Aziz Peter yani nedenini anlamadığım şekilde bizim Deli Petro dediğimiz  Çar, "Zayachy Ostrov" (Tavşan Adası) na kurmuş. Adanın ismine yakışır bir tavşan heykeli de kütüğün üzerinde adaya girerken sizi karşılar




Kale ilk olarak ahşaptan yapılmış, 170-1740 yılları arasında tuğlaya çevrilmiş. Amaç İsveç ordularını engellemekmiş ama İsveçliler buraya kadar hiç gelememiş. 1779- 1785 yılları arasında güney surları granitle kaplanmış. 1718-1912 arası da Turma Trubetskova Bastion hapishanesi siyasi hapisane olarak kullanılmış. En tehlikeli suçlular, günümüze kadar ulaşamayan Aleksievskiy Ravel'in de bulunduğu gizli evde tutuluyormuş. 1870- 1872 arasında mühendisler Konstantin Andreev ve Mikhail Pasypkin tarafından yeni hapisane inşa edilmiş. Siyasi hapishanede dönemin tanınmış yazarları Maksim Gorki ve Dostoyevski de yatmış. Bunun dışında, Büyük Peter'in oğlu Aleksey, Lenin'in ağabeyi Alexander ve Troçki de hapisanenin sakinleri içinde yer almış.





Kalenin ortasındaki Peter ve Paul katedrali Domenico Tezzini tarafından 1712-1733 tarihleri arasında tasarlanmış ve Çan kulesi helezonunun tepesinde bulunan melek heykeli ile şehirdeki en yüksek (122.5metre) yapı olmuş. Çan kulesi 2001'de yapılan 51 değişik ses veren çanları ile ünlüdür. Katedral, 1708'den itibaren Romonov hanedanlığının mezarı olmuş. Son Çar 2.Nikolay ve ailesi için ayrı bir oda mevcut. Nikolay ve ailesi bolşevik isyanı sırasında yakalanmış, Moskova'da bir evde tutulmuş (Romanovlar'ın son evi) , ardından şehir dışında küçük bir kulübede hapsedilmiş ve idam edilmiş. Küçük kızları Anastasia için farklı hikayeler var. Kimileri onun büyükannesi ile birlikte Fransa'ya kaçtığına inanıyor ve yakın zamanda orada öldüğünü düşünüyorlarmış.

Katedralin çan kulesi dünyadaki en uzun ortadoks çan kulesidir. Çan kulesi dahil edilirse katedral için dünyanın en uzun katedrali denebilir, ancak coğu kez binalar ölçülürken kulenin tamamı binanın parçası sayılmamaktadır.

 otobüsler seyyar wc olarak kullanılmakta :)

tavşanlar..bir ara sosyal medyada çok dolaştı bu tavşanlar..çünkü yerdeki tavşanı yukarıdaki tavşanların yanına çıkmasına bir çocuk yardımcı olmaya çalışıyordu fotoğrafta...:)
fotoğrafı aşağıya ekliyorum:)



Kalenin, nehrin geniş kısmına açılan  bu kapısı Ölüm Kapısı olarak da biliniyor. İdam mahkumları buradan suya atılırmış. Şimdiyse şehre karşı güzel bir manzarayı izlemek için güzel bir yer.




kale gezimizde bu şekilde bitiyor...





 
Tekne turu Neva Nehrinde
St. Petersburg’ta yapılabilecek en güzel aktivitelerden bir tanesi Neva Nehri turu yapmak. Şehirde 42 ada, 95 kanal ve 500 adet estetik köprü bulunuyor. Saraylar, kiliseler ve bütün önemli yapılar nehrin kenarında sıralanmış.




































Yusupov Palace , Rasputin'in öldürüldüğü yer olan bu muhteşem saray Yusupov ailesine ait










































 
ve tekne turu biter...







Denizcilikle iligi bir binaydı sanırım:)







 o zaman dans..o zaman renk :))



Avrora Gemisi- Aurora Kruvazörü
Şafak anlamına gelen Avrora, 1918 Bolşevik devrimini başlatması ve  4 savasa katılan tarihi bir gemi olmasından dolayı oldukça önemlidir… Petersburg’daki Petrograd Rıhtımı’nın yanındaki ezeli durağına koyulan bir kruvazör müzedir. 25 Ekim 1917’de Kışlık Saray’a hücumunun başladığını işaret eden, “çok önemli” bir silah sesi duyulmuştur. Kışlık saray’a yapılan hücum, silahlı Ekim isyanının en önemli olayıdır. Bu isyanın sonucunda, Rusya’da Komünist Rejim kuran Lenin’in önderliğindeki Bolşeviklere ait Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi iktidara gelmiştir.





metro yürüyen merdivenler ve metrolardaki sanat





gece ve sokaklar

Singer Cafe
Kazan Katedrali'nin karşısında Singer'in binası var... 1902-1902 yılları arasında Pavel Syuzor tarafından Singer dikiş makinesi şirketi için inşa edilmiştir. Yapı konik kulesindeki cam küreyle dikkat çeker.. Günümüzde alt kat kitab evi ve kırtasiye, üst kat ise kafe olarak işletiliyor
 









Trinity Kilisesi

 St.
Petersburg Camisi
Rusya İmparatorluğu’nun başkenti St Petersburg’da cami yapılmasına 2. Nikolay’ın izin vermesi ardından 1910 yılında kentin merkezinde Petro Kalesi’nin hemen karşısındaki bir arazide temeli atılan cami, 1913 yılında tamamlandığında zamanın Avrupa’daki en büyük camisi sayılıyordu. 

Kule şeklinde 49 metre yüksekliğinde iki minaresi, 39 metre yüksekliğinde turkuaz renkli çinilerle süslü kubbesi ile dikkat çeken caminin inşası, akademisyen Aleksander Von Gogen gözetiminde mimar Nikolay Vasilev ve mühendis Stepan Kriçinski tarafından gerçekleştirildi. Orta Asya’dan birçok usta ve çini sanatkarının da görev aldığı St Petersburg Camisi, Semerkand’da Timurleng’in türbesinin bulunduğu Guri Emir Camisine benzerliğiyle dikkat çekiyor. 




 pizza..tamamen vejetaryen..peynir bile yok..lezzetsiz :))

 otel odası manzarası..yapılar farklı..bir avluya giriliyor ve orada üç beş apartman var. bu otelin arka tarafı mesela.manzara avludaki diğer apartmanlar. avludaki bir apartmanın-binanın caddeye bakma imkanı var. araçlarını da avluya park ediyorlar. çok farklı geldi bana bu düzen.
 tablomuz :)

 Dostoyevskinin Evi
Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza" kitabını yazdığı ve kitapta olayların geçtiği sokaklar


  hediyelik eşyalar
















otelimizden ve st. petersburgdan ayrılışımızın resmi :) sıradaki durak moskova...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder