2 Aralık 2014 Salı

Ulus - Ankara

Ulus Turumuzun ilki yardımseverliğimizin ikincisi uydu alıcımızın bize armağanı oldu. her iki turumuz da çok keyifliydi.


Ulus meydanı

Ulus Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunuyor...tarihi bir semt ilkTürkiye Büyük Millet MeclisiAtatürk heykeli, Ankara Valiliği,Ankara Kalesi, Ulus çarşısı ve Ankara hali bu semtte bulunuyor. Ankaranın eski şehir merkezi olup bu üstünlüğünü günümüzde yitirmiştir.  Bunda Ulusta gezen takılan kişilerin profili de çok etkili. Tekin olmayan, Ürküten bir yanı var.

Heykeldeki kuşlar

Kuşlara yem veren bir çocuk :)


manzara


Hal den alışveriş yaptık iki turumuzda da..
ikinci turumuzda Samanpazarı ndaki dükkanlardan da alışveriş yaptık. 

günün sonuna doğru ulus ta yemek yemeyi de ihmal etmedik.


 Urfalı Hacı Mehmet in ilk şubesi..sanırım merkezi dememiz de yanlış olmaz :)) 
kuruluş  1972...




kapanışımızı ise şu şekilde yaptık....


 Hacıbayram Veli Cami-Türbesi- Çarşısı








Ankara Kalesi 
 uzaktan bir çekim






KONYA - BEYŞEHİR - SİLLE


Konya  Anadolu Selçukluları’nın ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmış Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden  Anadolu Kaplanları'ndan.  Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili.
Haftasonu gezisi yaptık iki aile yollara düştük.


Cumartesi kahvaltıyı Konya Japon parkında   (http://japonpark.com/ )  yaptıktan sonra Beyşehir e doğru yola çıktık. Kahvaltıya grupta en iyi notu ben verdim. :)

Konya Beyşehir arası yaklaşık 90 km.
Beyşehir çok şirin, görülmesi gereken bir yer...Beyşehir Gölü şu an 2. büyük gölümüz. Tuz gölündeki kuruma  nedeniyleTuz Gölünün sırasını kapmış durumda.




Yakamanastır da Atik Yayla Restaurant ta...çok güzel manzara eşliğinde, çok kibar işletmeci,  personel ve lezzetli yemeklerle güzel vakit geçirdik. 






Beyşehir de gün batımı

Hiçbir Cüzdan Gökyüzünü Satın Alamaz!

Gökyüzüne bakmayanların kalbi daha çabuk kirlenir.
Cahit ZARİFOĞLU




Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. 1296-1299 yılları arasında yapılmıştır.
Beylikler Devri'nde Eşrefoğlu Beyi Süleyman Bey tarafından yaptırılan bu camii, Eşrefoğlu toplu yapıları içinde yer alır. Cumhuriyet döneminde 1934'ten itibaren zaman zaman tamir edilmiştir. Bu tamiratlar sonucu toprak çatı, önce kiremitle örtülmüş; sonra bakırla kaplanmıştır.
Emir Seyfettin Süleyman'ın 1301 tarihli türbesi, camiinin doğu duvarına bitişiktir.
vikipedi.com dan alıntıdır.


Caminin ortasında havuz gibi bir yer vardı. ne olduğunu anlayamadığımız :)) aşağıdaki bilgiyi okuyunca olayı çözmüş oldum... :)) çok sağol vikipedi.com :))

Yüzyıllar boyu kış aylarında camiinin damındaki kar, çatının ortasındaki boşluktan ortadaki havuza atılmış ve ortamı nemlendirerek yakılan sobalardan ötürü ahşap sütunların çatlayıp kurumasını engellemiştir. 1965 yılında karlığın üstü camla kapatılmış ve işlevini yitirmiştir. 

Orta Asya'da Semerkant, Buhara gibi eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin ülkemizdeki bir örneği olan Eşrefoğlu Camii, 46 ahşap sütun üzerinde yükselir.Sütunlar meşe ağacı odunudur ve inşa edilmeden önce 6 ay suda bekletilmiştir. 





6 metre yüksekliğinde, çini mozaik ile kaplı çok görkemli bir mihraba sahiptir. Anıtsal bir taç kapısı vardır. Minberi tamamen ceviz ağacından, oymalı ve çatmalı tutkalsız yapılmıştır. İnanılmaz bir düzgünlük ve incelikte yapılan minber geometrik şekiller ve bitkisel bezemelerle kaplıdır. Caminin tavanı renkli kalem işi süslemelere sahiptir. Özellikle konsollardaki kök boyalı motifler dikkat çekicidir. Eşrefoğlu Camii, Selçuklu Ulu Camiilerinde görülen şu özelliklerin tamamını barındıran tek örnektir: Çoğul ahşap sütunlu, tavanı tamamen ahşap ve kalem işçliği ile süslenmiş, minber tamamen ahşap ve Kündekari tekniği ile yapılmış, mihrabı çinili.




Beyşehir de gün batımı

 Beyşehir Gölü

 Mağaralar- Tarihi yerler



caminin karşısısndaki ev :)) çok şirin...



beyşehir den konya ya dönerken akyokuş Kafem de tatlı -çay-sahlep- kahve molası verdik.
 http://www.akyokuskonya.com/

konya da 6 farklı noktada bulunuyormuş belediyeye ait bu işletme.çok güzel..akyokuş manzara açısından çok güzel..mekan ve işletme birbirini çok güzel tamamlamış.



Konya da kenya kahvesi içmek isteyen eşim maalesef bu isteğini gerçekleştiremedi:) menüde var fakat mekanda yokmuş :))

ismi Höşmerim Helvası...kendisi un helvası :)

kenya kahvesi olmadığı için  eşimin tercihi türk kahvesi oldu.

                                                               Mekandan birkaç görüntü

                                                                kafeden    manzara


ertesi gün kahvaltı için Sille ye gittik.
SilleKonya ilinin Selçuklu ilçesinin 8 km kuzey batısında, antik bir Rum beldesi. Şu andaki idari durumu mahalledir.
Burada bahsi geçen Rum Romaya ait anlamı taşımaktadır ve Karamanlı Ortodoksların mübadele öncesi yaşadığı yerleşimdir. 

mezarlar

Roma, Bizans, Kudüs yolu üzerinde yer aldığı için önemli bir dini merkez olmuştur. Dünyanın en eski ve en büyük manastırlarindan biri olan Ak Manastır ("Hagios Khariton Manastırı", "Deyr-i Eflâtun") bu köydedir ve yaklasık 800 yıl kesintisiz hizmet vermiştir. Ak Manastır Konya'da yaşayan Mevlevi dervişlerince de ziyaret edilmiş ve bahçesinde küçük bir de mescit yaptırılmıştır. Şimdilerde askeri alan içinde kaldığı için ziyarete kapalıdır.


mezarlar

Selçuklu döneminde olduğu gibi Osmanlılar devrinde de tarihi İpek ve Baharat yolları üzerinde olması nedeniyle önemini hiç yitirmemiştir. Cumhuriyet öncesinde nüfusu 18.000'e ulaşmıştır. Köyde 1924 nüfus mübadelesine kadar Hristiyan çoğunluk otururdu. Macar gezgin Bela Horvarth 1913 yılında Anadolu'ya yaptığı gezisinde tuttuğu notlarda o yıllarda Sille'de 60 adet kilisenin ayakta olduğunu yazmıştır. Bugünkü nüfusu ise 3700 kadardır.




Özgün yapısı son yıllarda zarar görse de günümüzde köy ve çevresi SİT alanı olarak kabul edilip koruma altındadır.



Köyde yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve günümüze kadar gelebilmiş Aya Elena kilisesi ziyaret edilebilir. Kilise, ilk Hıristiyan Bizans imparatoru Konstantin'in annesi Helena tarafından Michael Archangelos adına MS. 371'de inşa ettirilmiştir.


Sille Tek Türkiye ve şefkat Tepe dizilerine ev sahipliği yapmış.



kahvaltı tabağım :))


kahvaltı sonrası Mevlana Türbesi- Müzesini ziyaret ettik.






                                             Selimiye Camii nde öğle namazımızı kıldık.

Dönüş sürecine böylece girdik. Gayet güzel bir şekilde evimize ulaştık.