2 Aralık 2014 Salı

Szentendre - MACARİSTAN

SZENTENDRE

Szentendre Budapeşte’ye 25 kilometre uzaklıktadır. Küçük güzel bir kasaba, yine Tuna nehri kenarında. Hediyelik bir şeyler almak için en ideal yer olduğu söyleniyor.. Sahiplerinin Türk olduğu dükkanlar varmış. :)

Szentendre sokaklarında dolaşırken kasabanın hissettirdiği en büyük his, sanki hangi sokaktan inersem ineyim sonunda sahile ulaşacak ve masmavi bir denizle karşılaşacak olmaktı. Fakat Macaristan o denizi olmayan ülkelerden. Fakat Tuna'nın varlığı bu gerçeği unutturuyor. 

Szentendre; Osmanlı İmparatorluğu’ndan  kaçan Sırplar tarafından kurulmuş, XVII. yüzyıldan beri Sırpların ülkedeki dini ve kültürel merkezi olmuştur. Kasabaya XIX. yüzyılın başından itibaren çok sayıda Macar sanatçı yerleştiğinden  “Sanatçılar Şehri” olarak bilinmektedir. Budapeştelilerin yazlık evlerinin bulunduğu kasaba; çok  kısa içinde yürüyerek dolaşabileceğiniz küçük, şirin  bir yerdir. Kasabanın ana meydanını  “Fö Tér” oluşturur. Bu küçük meydan uzun alışveriş caddesi üzerinde yer alır. Meydanın ortasında 1763 tarihindeki Veba Salgını nedeniyle dikilmiş büyük bir haç bulunur. Kasabanın görmeniz gereken tüm önemli yerleri bu alışveriş caddesi ve ona bağlanan taşlı dar sokaklarda bulunur. Cadde ve ara sokaklar çoğu XVIII. yüzyıldan kalma küçük, bakımlı, bir, iki katlı, farklı renklerde boyanmış, Barok evlerle doludur. Cadde üzerinde  yer alan binaların büyük bölümü Macar sanatçıların eserlerinin yer aldığı sanat galerileri, hediyelik eşya dükkanları, küçük pasta evleri, restaurant ve  cafe olarak kullanılmaktadır.  Kasabadaki çok sayıdaki Ortodoks kilisesi içinde  Fö Meydanı’nda göreceğiniz XVIII. yüzyıl yapımı “Blagovestenska Kilisesi” ile kilisenin karşısındaki dar sokaktan girdiğiniz zaman küçük bir meydanda bulunan  “Belgrad Katedrali” en tanınmış olanlarıdır. Katedralin yakınındaki “Sırp Sanatı Müzesi’nde” ise  ikona ve dinsel objeler sergilenir. Seramik eserlerden hoşlanıyorsanız Fö Meydanı’ndaki “Frenczy Seramik Müzesi’ni” “Gyögy Vastagh Caddesi” üzerinde Macar seramik sanatçısı “Margit Kovács” ait eserlerin sergilendiği  “Margit Kovács Müzesi’ni” ziyaret edebilirsiniz.  Kasabayı daha iyi anlayabilmek için sadece dükkanların yer aldığı canlı, turistik, alışveriş  caddesi boyunca yürümemek, caddenin diğer bölümleriyle, Tuna kıyısını da gezmeniz gerekir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder