2 Aralık 2014 Salı

Estergom - MACARİSTAN


ESZTERGOM-ESTERGON
-ESTERGOM
Kanuni tarafından fethedilen ve Osmanlı tarihinde büyük önemi olan Macaristan 'ın eski başkenti.
Esztergom; kuzey Macaristan'da,  Budapeşte'nin 50 km kuzeybatısında, Komárom-Esztergom ilinde, Tuna Nehri’nin sağ tarafında yer alır. Nehrin sol tarafındaki  Slovakya'nın “Štúrovo” şehriyle  Macaristan-Slovakya sınırını oluşturur.  “Mária Valéria Köprüsü” ile Štúrovo şehrine bağlanır.

Esztergom Roma dönemine dayanan tarihi geçmişiyle Macaristan’ın en eski şehri ve  nehir limanıdır. X. yüzyıldan XIII. yüzyılın ortalarına kadar ülkenin başkenti olmuş, Kral IV. Béla döneminde başkent önce Visegrád daha sonra Buda şehrine taşınmıştır.

Şehir sembolü; şehrin her tarafından görebileceğiniz 1822- 1869 yılları arasında klasik tarzda yeniden inşa edilmiş “Bazilika’dır. 71.5 metre yüksekliğindeki yeşil renkli ana kubbesiyle;  şehre, “Kale Tepesi’nden” bakan Bazilika  Macaristan’ın en büyük kilisesidir. Bazilika’nın kuzey tarafındaki “Saint Stephen Şapeli’nde”  Macaristan’ın kutsal emanetlerini, değerli kraliyet mücevherlerini görebilirsiniz. Güney tarafındaki XVI. yüzyılın başında inşa edilen kırmızı mermer  “Bakócz Şapeli” Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturur. Bazilikanın  hazine bölümünde; XIII. yüzyıldan kalma haç gibi değerli dini objeler, cüppe, kaptan gibi giysiler sergilenir. Bazilikanın altında başpiskoposlara ait mezarlık yer alır. Bazilika’dan; Tuna Nehri, şehir, şehri üç taraftan çevreleyen yemyeşil dağlar, Esztergom için ölen kahramanların anısına “Saint Thomas Tepesi’nde” yaptırılan Şapel, Štúrovo Şehri ve iki ülkeyi birbirine  bağlayan  uzun demir köprü inanılmaz güzel görünür.

Bazilika’nın alt tarafında, X.yüzyılda yapılmış, birkaç defa yenilenmiş, “Esztergom Kalesi’nden  (Esztergomi Vár)”kalan   duvarları ve burçları görebilirsiniz. Eski kraliyet sarayı,  XII. yüzyıl Kale Şapeli  ve kaleden kalanlar  1930’lardan sonra restore edilerek bugünkü görünümünü almıştır. Ülkemizde “Estergon  Kalesi Türküsü” ile tanınan kale;  1543 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiş, kalenin bulunduğu bölge bir sancak beyliği haline getirilerek Budin Beylerbeyliğine bağlanmıştır. Kale 1594 yılında Alman, Leh ve Venedikliler'den oluşan büyük bir ordu tarafından kuşatılmış, kale komutanı ve az sayıda asker kaleyi uzun süre savunmuş ancak ordudan bekledikleri  destek gelmeyince, kaleyi açlık ve susuzluk nedeniyle  Alman, Leh ve Venediklilere teslim etmek zorunda kalmışlardır. Bu savunmada gösterilen cesaret daha sonra Estergon Kalesi Türküsü ile ölümsüzleştirilmiştir. Esztergom ile ilgili buluntuları, freskleri, haritaları,  çömlek, silah, para koleksiyonlarıyla  Osmanlı döneminden kalan birkaç kılıç ve silahı görmek isterseniz Katedralin yanındaki “Kale Müzesi’ni” ziyaret edebilirsiniz.





Esztergom Bazilikası ilk olarak Prens Géza tarafından yaptırılmış. Daha sonra Osmanlı döneminde yerine cami yapılmış. Esztergom tekrardan Macarların eline geçtiğinde ise bu sefer cami yıkılarak yerine yeniden, bugün halen ayakta duran kilise yapılmış.





















Bazilikanın yüksekliği 114 metre ve Macaristan’ın en büyük yapısı. Bazilika aynı zamanda Dünya’nın 18. en büyük bazilikası.



Michelangelo Grigoletti tarafından yapılan Meryem Ana Betimlemesi’ni içeren ve duvarda yer alan 13.5 × 6.6 metrelik tablo, dünyanın en büyük tek parça kanvas üzerine yapılmış tablosu.






  geliyor düğün alayı :))


Yerden yaklaşık 110 metre yükseldikten sonra sizi enfes bir manzara karşılıyor. Tüm Macaristan ve Slovakya toprakları ayaklarınızın altında.




Kral István Esztergom’da doğmuş ve 1000 yılında Macaristan’ın ilk kralı olarak tacını burada, Esztergom Bazilika’da giymiş.


Tuna Nehri, Macaristan ile Slovakya arasında bir sınır görevi görüyor. Bir tarafta Macaristan’ın Esztergom şehri diğer tarafta ise Slovakya’nın Štúrovo şehri. İkisini birbirine Mária Valéria Köprüsü bağlıyor.
köprünün tam ortası sınır olarak kabul ediliyormuş galiba :))


Estergon Öziçseli Hacı İbrahim Camii
Osmanlı İmparatorluğu'nun 1543-1683 yılları arasında Estergon egemenliği döneminde inşa edilen, ancak 2006 yılına kadar sadece yeraltında kalıntıları kalan ve Macar şirketi Rossenberg Hungaria tarafından satın alınarak aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen Öziçeli Hacı İbrahim Cami..20 kasım 2007 de restorasyon çalışması bitmiş.






Estergom Kalesi



Şehrin ortasından geçen küçük ırmak üzerinde ve etrafında gayet güzel zaman geçirmek için yerler var.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder