2 Aralık 2014 Salı

Karlovy Vary (ÇEK Cumhuriyeti)

Kentte bulunan ünlü ve ziyaret edilebilecek kiliseler ise şunlardır: St. Peter, St. Paul ve St. Lucas. Yerel tarihin sergilendiği Karlovy Vary Museum da görülebilir.








Karlovy Varyde  Sıcak kaynak suları ile ünlü olan şehirde 12 tane sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Rock Spring Skalni Pramen, Geyser Collonade Vridlo, Lazne III ve Lazne I en bilinen su kaynaklarıdır.Bunlar birbirinden farklı mesafelerde ve farklı sertlik ve sıcaklıklarda. Bu 12 sıcak su kaynağından yassı porselen ibriklerle su içmek ise şehrin adetleri arasındadır… Kentin içinden geçen Teplá Nehri’nin 70 derecenin üstüne çıkan ve mineral açısından zengin kaplıca suları özellikle mide ve metabolizma rahatsızlıklarını tedavi edermiş.
Bu kaynaklardan su içme bahanesiyle bile şehri dolaşmak mümkün. Tadı güzel değil.paslı bir tadı var suların. sanırım 5 çeşmeden şifa niyetine birer yudum su içtim.





Şehirde Colonnade denilen ve sularından içme imkanı bulunan 12 kaynak suyu var. Her birinin üzerinde kaç derece olduğu ve isminin yazılı olduğu levhalar var. Bu sulardan içmek için değişik bir kupa tasarlamışlar, porselenden yapılma ucu çaydanlığa benzeyen ve Lazenska pohar (Lazensky poharek) dedikleri bu kupalarla suları içiyorlar. Bu kupa-fincanlardan hediyelik olarak boy boy ve bol bol satılıyor.Alabilirsiniz :) yukarıdaki fotoğrafta en minik boyu görünüyor.







Sigmund Freud ve Atatürk ün de kaldığı Carlsbad Plaza
Atatürk rahatsızlığı sırasında doktorların tavsiyesi üzerine tedavi amaçlı olarak buraya gelmiş. Kaliteye ve keyfine düşkün olduğunu bildiğimiz Atatürk,Carlsbad Plazada kalmış ancak akşam yemekleri için Pupp Hotele gidermiş.Neden Pupp Hotelde kalamadığıyla ilgili olarak doktoruna şikayette bulunmuş ama doktoru buraya eğlenmek için değil,sağlığı için geldiklerini hatırlatmış.Burada kalışı 1 ay olarak ayarlanmış ancak 10.günde Hatay meselesi yüzünden dönmek zorunda kalmışlar.Atatürk Yalovadaki kaplıcaları buradan esinlenerek yaptırmış.

Atatürkün kaldığı odayı koruyorlar ve odaya adını vermişler. Otelin hemen karşısında tarihi veterinerlik fakültesi var.Fakültenin önünden geçip yeşillikler arasında ilerlerken meşhur Pupp Hotele ulaşıyorsunuz. (bu bilgiyi netten aldım.)

Carlsbad Plaza nın karşısındaki bina .. ve o binanın karşısındaki yeşil alan içindeki anıt :))






   Meşhur Pupp hotel... görüntüsü çok güzeldi...



        Meşhur bohemya kristallerine dair bir anı olsun istedim. Mağazanın vitrini sağolsun konuyu ve önemini özetlemiş :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder