19 Eylül 2015 Cumartesi

İZMİR

İZMİR

   İzmir ' de bir gece kaldık. Yapılacak çok şey var. Bir güne sığdırmak kolay değil. Gezebildiğimiz kadar gezdik gördük. Belediyesinden hiç memnun değildir İzmirliler.. Hizmetin pek olmadığını düşünüyorum gördüğüm kadarıyla..çöpünüzü atacak çöp kutusu bulamıyorsunuz. Sahil çekirdek kabukları,  çimlere yayılmış çay- karpuz- çekirdek keyfi yapan  göçmenlerle dolu...İzmir'de İzmirli yazın bulunmaz derler. Gözlemlerime göre cidden öyle... Arap turist ve Suriye- Irak gibi ülkelerden gelen sığınmacılarla doluydu sanırım özellikle İzmir sahili..bu beni şaşırttı.  ama Tahminimden sakindi sokaklar...İzmirli de tatildeydi :))


Hisar Camii

Aydınoğlu (Molla) Yakup Bey tarafından 16. yüzyılın sonlarında yaptırılmıştır. Belgelerde yapılış tarihi olarak 1592 ve 1598 olarak geçen Camii'nin ortasında merkezi büyük kubbe ve iki yanda uzunlamasına ikişer kubbe bulunmaktadır.
Bayanlar için avlusunda abdest alma kabini var. Takdir ettim. 










Saat Kulesi

İzmir'in Konak ilçesinde , aynı isimli meydanda bulunan tarihi eser. Saatin kurulma nedeni eskiden saatlerin pahalı olmasıdır.
II. Abdülhamit'in (hükümdarlığı:1876-1909) tahta çıkışının 25. yılı için 1901'de Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından Alman Konsolosluk binasını yapan mimar Raymond Charles Péré tarafından yaptırılan kule 25 metre boyunda olup, dairesel esas etrafında dört çeşmesi vardır ve kolonlar Kuzey Afrika temasını esinlendirir. Kulenin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm'in (hükümdarlığı:1888-1918) hediyesidir.
Kulenin üzerindeki Osmanlı tuğrası ve Osmanlı'ya ait işaretler daha sonra kaldırılmıştır. Verilmek istenen mesaj ise  sanatın genç cumhuriyet ile başladığı hissini vermekmiş. Zaten  yurdumuzda bir zamanlar nerede tuğra varsa sökmüşler ya da üzerini bir şekilde kapatmışlar maalesef...





Saat Kulesinden Sahile doğru yürürken ardımızda kalan görüntü...



 İzmir'de simit gevrek  adıyla bilinir.Bulgaristan'da 'gevrek' ve Sırbistan'da 'çevrek' ve Romanya'da da 'covrigi' denir. Muhtemelen Balkanlar'dan İzmir'e gelen göçmenlerin etkisiyle simite 'gevrek' denir.

peki simit ismi nerden gelmiş..
 İstanbul'a gelen ya da İstanbul'dan doğuya giden kervanların konaklama alanı olarak bilinen İzmit'te yolculara pratik bir yiyecek olarak hazırlanan simit, bu özelliği ile de ilk fast food örneklerinden sayılabilir. Kervanlarda yolculuk yapanların atıştırmalık olarak yanlarına aldıkları simitleri, yol boyunca karşılaştıkları kişilere "Simiti'den" aldıklarını söyledikleri için, bu halka şeklindeki yiyeceğin adı simit olarak kaldı.




Kumru

ayrıca simit yani gevrek 



Çekirdek :) yani Çiğdem




Konak Sahilinden  manzaralar...
















Alsancak










Kızlarağası Hanı Bakır Bedesteni

Yapının 1745 yılında tamamlandığı sanılmaktadır. Yapımı hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte, yaptıran kişinin Kızlarağası Hacı Beşir Ağa olduğu bilinmektedir.
1993 yılında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmete giren Kızlarağası Hanı'nda çok çeşitli el sanatları ürünlerini, halıları, deri kıyafetleri ve çarpıcı hediyelik eşyaları bulabilir ve hanın tam ortasındaki açık çay bahçesinde mistik havayı içinize çekerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.


Fincanda Pişen Kahve...

Tv de izlemiştim bu mekanı...sıcak su içine kahve şeker ilave edip bir taşım fincan içinde kaynatmış oluyor karışımı..açıkçası kahvenin lezzetli olacağını düşünmüyorum bu yöntemle kahve içme isteğimde olmayınca o esnada denemedik...günün birinde belki denerim. 


gökte araraken yerde bulunan şekilli doğrayıcı :))
özel istek vardı bu doğrayıcıyı gördüğüm yerde almam konusunda.. İzmir hatırası olarak evde yerini aldı. :)

Kemeraltı Camii

 Kemeraltı Çarşısı içerisinde 853. Sokak’ta bulunan bu camiyi Yusuf Çamazade Ahmet Ağa 1671 yılında yaptırmıştır. Cami aiağıdaki fotoğraftada görüldüğü üzere  dükkânlar ve yapılar arasında sıkışmış durumdadır.



cami avlusu



Yemek için seçimimizi yakınlardaki bir mekan olsun isteğimiz sebebiyle Ayİpek ten yana kullandık. Memnun kaldık.

İlk kez böyle sunum gördük. :)

açlık fotoğraf çekimlerimin önüne geçti. Yemeklere  dair tek fotoğraf bu :))




Bir han gördük girelim dedik ama anlayamadık sanırım çay bahçesi- kafe şeklinde bir işletme kullanıyor mekanın girişini...güzelim han belli belirsiz bir şekle büründürülmüş.



İzmir manzaraları...
sabah namazı sonrası  yaptığım çekimler

gün doğumu ve sabahın güzelliği

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder