19 Eylül 2015 Cumartesi

Şirince - İZMİR

ŞİRİNCE - İZMİR

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı turistik bir mahalle :)
        Özgün adı olan Kırkınca'nın dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice,Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmîleştirilmiştir.

Şirince'ye girer girmez 10 tl oto park ücreti ödemeniz gerekiyor. Otopark harici araç park edecek yer bulmak sanırım imkansız:) Ticaret mekanına girdiğiniz hissi burada başlıyor :)
Sokaklarda gezerken çoğu evin kendisi pansiyon ya da yüksek ihtimalle altı dükkan bunu anlıyorsunuz. :)
Reçeller, kremler, Karadut suları, şaraplar, magnetler, örtüler, kıyafetler, yöresel ya da yöresel olmayan onlarca ürün satmaya çalışan Şirinceliler :) 


 Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de kopacak olan kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle gündeme gelmesiyle ismini duydum Şrince 'nin. 21 Aralık 2012 günü yaklaşık 150 polis ve jandarma biriminin yanı sıra 270 basın mensubu bölgeye gelmiş :)




19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923'te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla (çoğu Katerini'nin Nea Efesos köyüne yerleşmiştir), Kavala'nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir. Mahalle içinde harap durumda olan iki Rum kilisesi bulunmaktadır.
Birine gittik.Daha yeni  ve sağlam olanına.. Kapalıydı zaten..dışını ve camlardan içini görmüş olduk.Hiçbir özelliği yoktu diyebilirim :) Yukarıdaki resimde yer alan çok harap haldekine ise gitmedik.




Şirince çoğu kişiye Safranbolu'yu anımsatmıştır evlerinden ötürü...Daracık sokaklar ve şirin evleri ile küçücük bir yer Şirince...Keşke bu kadar turistik bir yer havasına ve ticaret metasına çevrilmeseymiş. 















Şirince işi tamamen ticarete vurmuş durumda, esnaf arasında müşteri avlama kavgaları mevcut. Kiliseye gider tabelasının herkes, turistin kendi dükkanının önünden geçecek şekilde yerleştirilmesini istiyor. Hatta sırf dükkanının önünden geçsin diye yolu bile uzatabilirler :) tabelalara müdahale edemeyen dükkan sahibi bu yol kiliseye gider mi sorusuna turisti kendi dükkanının önünden geçirecek şekilde yol tarifi yapıyormuş.Esnaflar kendi aralarında konuşurken duyduk:)  zaten küçücük yer ama ne işler dönüyor. :) Üstte  yer alan fotoğrafta sağlı sollu yer alan kiliseye gider tabelası da küçük bir örnek olarak gösterilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder