20 Nisan 2014 Pazar

umre ihtiyaç listesi - Çocukla Umre İhtiyaç Listesi

5 Şubat 2013 Salı


umre ihtiyaç listesi

umrede bize lazım olanlardan derleyip düzenleyip bir liste oluşturdum..
gidecek olanların işine yarayacağını düşünüyorum..
2 yaşında bir bebek-cocukla gittik umreye..çocukla gidecekler için de yardımcı olur inş. hazırladığım liste

ocak sonunda gittik umreye...hava ilkbaha- yaz başlangıcı gibiydi..
sıcak hele hele bunaltan bir sıcak yoktu...:))
sıcak neden yoktu onu da açılayayım..her yer klima ile dolu :)))

güneş gözlüğü-güneş kremi ( biz pek kullanmadık..almasak da olurmuş dedim hatta...ama almak da fayda var..biz de sadece 1 gün güneş gözlüğü kullanmak gerekti..onda da yanıma almamıştım tavafa giderken...o şekilde tavaf yaptım:))  gerekli anda da kullanamadım yani:))

çamaşır- çorap  (her güne en az 1 tane hesabı yapıp almak lazım bence..çorapları kirlenince hemen yıkarsanız anında temizleniyor..tecrübeyle sabit..çok çabuk kirleniyor...çorap çamaşır çok yer de kaplamıyor..ya yıkamayı göze alacaksınız ya da yanınıza alacaksınız..karar sizin..tavafta çorap giydim hep..decathlon dan koşu çorapı diye geçen soket çorap aldık..çok kullanışlı oldu..hafif güzel bir dokusu var...patik de aldım yanıma ama hiç ihtiyaç duymadım..çorapla gayet rahat yaptım..)

terlik ( hafif-suya dayanıklı-temizlenmesi kolay-çok çabuk yıpranmayacak-rahat bir terlik olmalı..ben annemlerden temin ettim..çok da işime yaradı..hep terlikle gezdim..ayakkabımı sadece gidiş geliş aşamasında kullandım..orada her daim terlik :)) kullandım...) fotoğrafını ekleyeceğim şirin terliğimin :))

ferace-abaye-pardüse  annemin çok hafif kumaştan bir pardüsesi vardı..abaye ferace havasında..hiç kullanmamış sayılırdı..ben hakkını verdim..1 tek o vardı dış kıyafet olarak..idare ettim onunla..eğer bi sorun olur yedek de olsun derseniz 2 tane gayet yeterli olur bence.. çok hafif var yok arasında hissettiğiniz bir dış kıyafet olsun..yük olmasın size..ben çok memnun kaldım kullandığımdan...
hazır değil..özel dikimdi..o nedenle firma ismi vs. veremiyorum... :(


eşofman-ince kumaşlı pantolon (eşofman çok rahat...ben 3 tane götürdüm..biri eşofman diğer ikisi ince-hafif kumaştan yazlık pantolon idi..çok rahat ettim..sayı olarak da gayet yeterliydi..yer de kaplamadılar ince oldukları için..)

t-shirt (kalacağınız gün sayısını yarılayıp  yanınıza almanızı öneririm..zaten ince az yer kaplıyorlar...ben 5 -6 tane aldım..yeterli oldu )

hırka-pançoşal (hırka almamıştım ama odada bile giymek için bir hırka şart...klima nedeniyle serin oluyor odalar..ayarlayıncaya kadar zaman geçiyor..hırka çok lazım..ayrıca pançoşal aldım..onu da annemden aldım :))o da çok işime yaradı...oğlumu da sardım..üstüme de aldım...çok kullanışlı..normal şallar gibi hareketi de kısıtlamıyor..tavsiye ederim..serin sabahlar için kurtarıcılardan biri )


bone-eşarp (birkaç tane bone ve eşarp lazım...ben 3 eşarp-3 bone ile gittim..eşarp çok ince olsun...ama 1 tane de en azından kalın olsun..serin vakitlerde kalın eşarp kurtarıcı oluyor..örneğin sabah namazları..)

kolluk (ben götürdüm..1-2 kez kullandım..kıyafetinizin kol kısmı çok açılıyorsa mutlaka götürün..bu da az yer kaplıyor zaten :))

saat - her sey zamanla orada...o nedenle saat gerekli..bizim gibi telefon kullanmayacaksanız özellikle gerekli..telefon kullananlar zamanı tel.den öğrenebilir tabii..tercih meselesi..su geçirmeyen- suda yıpranmayacak abdest alırken hiç çıkarmadım..sonra unuturum takmayı dedim...böyle gezilerde-seyahatlerde çok önemli kullanışlı bir saat :))


Kuran-ı Kerim -Dua Kitapları- mp3 player (herkesin götüreceği bir şeyler vardır eminim...ben orada hatimimi bitirdim çok şükür..ufak bir Kuranı Kerimim vardır..yolculuklarda kullandığım..onu aldım yanıma..dualar zikirler kitabımı aldım..mp3 player aldım..kitaplara saldırdığı için oğlum.. Yasin Fetih vb. sureleri dinlerim çocukla okuyamadığım zamanlar dedim..ama bizim afacandan ona bile vakit bulamadım..bir de turumuzun verdiği umre duaları kitapçığı vardı yanımda..)

Zikirmatik :) tavafta çok işime yaradı..dikkatimi çekti herkes çok karıştıryordu..kaçıncı şavftayız diye devamlı birbirlerine soruyorlardı..ben başladığım esnada tavafa sıfırlıyordum...sonra her selamlayışımda H. Esved i...basıyordum tuşa..bir bir ilerliyordum:)) çok işime yaradı benim...

seccade (incecik bir seccade verdi thy. yolculukta..o kadar kullanışlıydı ki..turumuzun verdiği seccadeyi hiç kullanmadım..zaten thy, bizim turdan daha güzel eşyalar verdi..çorap-seccade-zikirmatik-sırt çantası ) tebrik ediyorum thy yi :))

çanta ( çocuktan ötürü medine de postacı tarz çanta kullandım..annemden aldım bu desteği yine:)) çok işime yaradı..birkaç gözlü bir çantaydı..ama mekke de ağırlık olmamalı hiç..o nedenle çocuksuz gidiyordum genelde tavafa..onun eşyalarını koymadığım için thy nin yolculukta verdiği çanta çok işime-işimize yaradı...çok hafif bir çantaydı...var mı yok mu belli bile olmuyordu..o kadar hafifti :))

diş fırçası-macunu-şampuan gibi temizlik malzemesi ( ben kokusuz sabun-ıslak mendil falan götürmedim..ihram yasaklarından malum kokulu şeyler...ama o esnada zaten sabunla vs. işimiz olmadı çok şükür..)

dudak kremi cantamda vardı..çıkarttım orada gerek olmaz diye:)) ama cok gerekli oldu..geçiş sürecinde yokluğunu hissettim...

yiyecek (çocuktan ötürü biz yanımıza aldık meyve-kuruyemiş, orada da temin edebilirsiniz ama uğraşmak ilk etapta yorucu bence..zaman geçince o ilk şoku atınca insan üzerinden daha kolay olur temin etmek )

çocuk eşyaları  ateşölçer-ateş düşürücü şurup tedbir amaçlı aldım..çok şükür gerek olmadı..body,çorap,eşofman altı, tsihrt, sweatshirt, kapişonlu hırka, ince triko hırka, ayakkabı varsa sandalet tarzı ayakkabı ya da kullanıyorsa rahat terlik :) oyuncak (medine de mescide almıyorlar kesinlikle..sadece odada ve yolculukta kullanabilirsiniz..kabede ise sorun değil..alıyorlar içeriye..ama medine de çok sıkı kontrol oyuncak saklanabilecek bir şey değilse sıkıntı oluyor...) ve tabii kullanıyorsa bez.. kavanoz meyve püresi ve milupa aptamilin suyla yapılan muhallebi tozları var..ben irmikli ballı çeşidini tercih ettim...ve oğlum havuçlu elmalı kavanoz mamasını hiç yemedi:)) karışık meyve püresi-ananaslı kayısılı  falan ok. fakat havuçlu olanı sevmedi.. :))
uçakta da kavanoz maması veriyorlar meyveli sebzeli...bizimki sebzeli yemedi..:))onu da öğrenmiş olduk...
puset almadık..oğlum sevmiyor her daim oturmak istemiyor..onu boş yere yük etmeyelim dedik..eğer uslu bir çocuksa..pusette gık demeden oturuyorsa çok işe yarar..ama kabeye zaten almıyorlar..medine de de mmescidin kapısına bırakıyorsunuz..çalınmıyordur..o açıdan orada da sorun olmuyordur inş..
bu konuda karar sizin..ben durumları yazmaya çalıştım :))
uçağa kadar puseti getirebiliyorsunuz..tam kapısında teslim edip, inerken alıyorsunuz...bilgiler bu şekilde...
:))

çok çok onemli bir şey bizim için :)) cocuk seyahat güvenlik kemeri...sunshine kids marka aldık biz..çok ama çok işimize yaradı..zaten olmasaydı o kemer..bizim işimiz çok zor olurdu..namaz kılamazdık...namaz esnasında ayağıma geçiriyordum ...o şekilde yanımdan uzaklaşamıyordu o.m.




Çocukla Umre Günlüğümüz 2 - Mekke

7 Şubat 2013 Perşembe


umre günlüğümüz (mekke)



28 ocak pazartesi

medine- mekke yolculuğu yaptık.
yolculuğun bir kısmını otobüsün en önünde yaptım om ile..tutturdu gogo (araba)  diye....agladi...en önde çok şükür guzel sakin yolculuk yapti..hostes muavin koltuğu oluyor ya orada oturdum..kucağımda om..şoför mekke ye girdiğimizde eliyle gösterdi bize..mekke diyerek :)) çok hoştu... oturduğumuz koltuğun nasipleri işte bunlar :)))
ingilizce bilmiyordu..babası çalış çalış demiş..o çalışmamış...çalışsaydım bilirdim gibi tercüme etti biraz arapça bilenler... az biraz arapça bilmek çok faydalı olur orada..benim arapça dil kartım vardı..ama nasip olup okuyamadım..hatta inceleyemedim bile oraya gitmeden...

ne sorsak şoföre...sabır sabır diyordu..orada meşhur kelimeler...hacı sabır ve yallah hacı :)))
Burası yağmurlu...şaşırdık biraz...

Kabeyi gördü oğlum yakından..o.m. ilk umresini uyuyarak yapti..annesi o uyurken onun da saçını kesti..hatıra diye saklayacakmis:))  
Dun gece 2, 5 ta yattık...tavaf değil de say çok zorluyor... hele de kucakta uyuyan bir 12-13 kiloluk çocukla:))
say ı 2. katta yaptık.

bugün çok özel bir gün..bir çok ilki barındırıyor...mekkeye ilk gelişimiz..Kabeyi ilk görüşümüz...om. nin doğum günü...om. 2 yaşında çok şükür...en anlamlı doğum günü kutlaması....ilk yaş daha önemli unutulmaz olur ya..benim tarihimde 2. yaş öyle...hatırlamak istediğim..yaşanabilecek en güzel doğum günü kutlaması-hediyesi bize burada olmak...
çok çok şükür..

Odamızda Kabeyi görüyoruz..çok guzel...büyük bir nimet..çok şükür...
53 katli otel..biz 20 deyiz... 2034 nolu oda..
yemek yedik-odada biraz dinlendik ve hemen buluşup Kabeye gittik..
tavafımız-sayımız...osman hoca yaptırdı ve o olmasa ekibimiz toplu bir tavaf yapamazdı sanki..zorlanırdık...
çok başarılı idi  umremizi yaptıran osman hoca...

umre sonrasında e. saçını kazıttı..biz kazıtmaya giderken yolda bi adam anladı bizim berber aradığımızı..orada müşteri avlayan bi elemanmış meğer....bizi berbere kadar götürdü..o.m. uyuyordu kucağımda..bana hemen tabure verdi...berberin önünde oturdum..e. de içeride saçını kazıttı...5 tl ye...otelimize geçtik hemen..avlunun hemen orada alt çarşı gibi bi yerde berberler :)) güzel bir hatıra oldu:))
müşteri memnuniyeti süper :))

ihramdan çıkabilmek için-umrenin tamamlanması için ihramda olmayan birinin saçınızı kesmesi gerekiyor..orada once e. benimkini..ben de oradaki başka bayanlarınkini kestim...2-3 kişininkini...böylece bi faydamız dokundu...oradaki teyze sen kesersin bizimkini makas sende kalsın dedi..ama ondan sonraki umreyi ben tek yaptım..ekibe katılamadım..o nedenle makas ben de kaldı...eve kadar geldi o makas:))
teyzeye dönüşte söyledim...hatıra olsun dedi..tatlı bi teyzeydi...:)




29 0cak salı
Sabah namaza gittik geldik om. ile..om. uyuyordu..sardık sarmaladık götürdük..
şu an om. uyuyor..biz de uyuyacagiz ins biraz daha...Burası yağmurlu...şaşırdık biraz...sabah namazında yağmurdan nasiplendik...

Bugün deve eti ikram edecekler..ve serbest gün yapabildiğimiz kadar tavaf yapacağız ins..
biz deve eti etkinliğine katılırsak epey vaktimiz gidecek..o.m. ile çok çok az tavaf yapabilirz diye o etkinliğe gitmeme kararı aldık...zaten maalesef bu tarz etkinliklere gidişimiz tur olarak çok aksamalı oluyor..toplandık diyene kadar en az yarım saat geçiyor...yedik içtik..biraz sohbet derken..saatler gidecek...
gitmemekle iyi yaptık inş...

Sabah kahvalti sonrası ailecek tavaf yaptık...öğleden sonrada tek başıma gittim om.yi emreye birakip...çok güzeldi ...kabenin örtüsüne dokundum kokladim..başımı dayadım dua ettim..
 şu an Om. Uyuyor...odadayim ben...emre tavafa gitti...nasipse akşam birlikte tavaf yapacağız...bende kabeyi seyredeceğim odadan.. hatimime çok az kaldı..onu okuyacağım ins....

akşam o.m. ile gittik tavaf yapmaya..ama bizimki yaptırmadı..1 şavt yapabildik sadece..otele döndük...


30 ocak çarşamba


mekke gezisi-ziyareti yaptık bugün..ve 2.umremizi yapıyoruz ..şu an emre tavaf, say yapiyor...gidemedim om. gogo krizine girdi...gezi sonrasında mekke suyuna soktum o.m. yi ihram yasakları nedeniyle sabunsuz şampuansız yıkandı o.m...:)) ....niyet ettik arafatta...


sevr dağı- hira mağarası

, mina
müzdelife
cennetul mualla kabirstanı





peygamber efendimizin doğduğu evi  gördük...

otobüste baktık inmeden cogu yerde...om. otobüs şoförünün yanında oturdu ...akrabamız olsa bu kadar ilgilenmezdi..nazını çekmezdi otobüs şoförü...Allah razı olsun ondan..sevdi bizimkini...bizimki de zaten direksiyon hastası...gezi sonunda yoğun trafik kısmında kucağıma aldım..uyur gibi oldu..sonra hira mağarasını görmeye indik..ondan sonra çok zor oldu...inip otele yürürken artık krize girmişti...
sonrasında odada banyo yaptırma-uyku :) sakinledi biraz...çok şükür...



ben umremi  ikindi sonrası  yaptım çok şükür..tam akşam namazına durulduğu anda safa merve arasında son gidişimi yaptım ve merve de namaza durdum..nasıl ucu ucuna yetişmiş oldu:)) anlatamam :)
say ı bu sefer ilk katta yaptım...ilk kat daha farklı..dümdüz değil.hafif yokuş var safa ve merve çıkış noktalarında...

 safa tepesi


resimleri netten aldım..bana ait değil hiçbiri...

az öncede 4 tavaf yaptım om. uyuyunca gittim....tavafta medine hocayı gördüm.görüştük....yarın hudeybiye, deve sütü develerle foto. etkinliği ve umreye niyet var..ama om.nin krizi nedeniyle otobüs binmek istemiyoruz....gitmeyelim en iyisi burada tavaf yapalım dedik...
Durumlar boyle...

tavaf sonrası gidemeyeceğimizi mustafa ç. beye söyledim.. umreye niyet etmeseniz de gelin görün dedi..gelsek zaten niyet ederiz..bizim sıkıntımız o.m. nin direksiyon krizi dedim...:))

31 0cak perşembe


Gitmedik hudeybiye ye ve deve etkinliğine...o.m. bizi perişan ediyor gogo diye...hayvan sevgisi süper:))kedi kovaliyor, seviyor, kuyruklarından falan çekiyor...hiç korkmuyor...yatan kedileri dürtüyor :))
Develeri de severdi ama artık büyüyünce sevsin nasip olursa inş. :)) yorulduk artık krizlerinden bitmek bilmeyen enerjisinden....
Odadan az çıkma kuralı var om. ye şu an :)) dönüşümlü ibadet yapıyoruz e. ile...
Sabah 3 tavaf yAptım...simdi sıra e. de..  om. uyuyor şu an

om. yi çok seviyorlar..ismi bilindik ya:))kolaylıkla söyleyebiliyorlar.. el sallamalar, öpücük yollamalar, mest ediyor milleti biizmki ..bi de dede diyor  millete:)) daha da hoşlarına gidiyor....
:)))
pilav makarna hastası..bir de kakaolu kek...:)) pipetle kutu meyve suyu içti..pipet kullanmayı da öğrendi burada..bir de sol üst köpek dişi çıktı..
konuşmasını ilerletti...dolapta ütü var ve ütü masası....onu gösterip tütü diyor..bi de beni gördüğü icin ütü yaparken hareketlerini yapiyor utulemenin :))


bin dawood da uğradık bugün...karanfil kakule aldık..akik taşı aldık..içime oturdu biraz..kazıklandım hissindeyim:))  bin dawood mekke de çok güzel..medine deki pek hoşuma gitmedi..çok dağınık ve hiçbir şey yoktu..ne karanfil ne kakule...



tavaftan geldim.. şimdilik totalde 2 umre 15 tavaf yaptım...çok şükür...
Bi tavaf 35, 40 dakika sürüyor genelde...duruma göre artıyor tabii süre..

1 şubat cuma
artık toparlanma günü...
kahvaltı sonrası tavafa gittim..2 tavaf zar zor yaptım..cuma günü olduğu için çok çok kalabalıktı...bunu düşünemedik tabii...tavaf bitince otele zor ulaştım..epey vaktimi aldı..ben o.m.nöbetini devralacaktım..ama om. de dışarı çıkmak istedi..hep birlikte çıktık odadan..o.m. uslu durur mu hiç...ben cumanın farzını kılamadan hutbe aşamasında om. yi odaya götürdüm... odada ağladı..çıkmak için...çıkardım tekrar dışarı...o sırada cuma namazı bitmişti..e. ile karşılaştık...om. ye yolculuk gıdası aldık bin dawooddan...kabeye gittik hep beraber..ben namaz kıldım..o.m. zemzem içti bol bol:)) foto çektik o anları...üst kata çıktık orada om. koşturdu..biz biraz oturduk...sonra odaya geçtik..e. ikindi akşam yatsı namazını kıldı..o sırada ben hep odadaydım..valizi topladım...yatsıdan sonra ben tavafa gittim...veda tavafımı  da yaptım...vedalaştım...kaza namazı kıldım..bir yasin okudum..dua ettim...zemzemimi içtim...otele doğru yol aldım...

bugün öğleden sonra o.m. nin burnu akmaya başladı..dün akşam yemeğini otelin bizi yönlendirdiği yemek alanında yedik..çok soğuktu...orada üşüdü sanırım o da..ona bağlıyoruz...hafif ateşi de var...

2 şubat cumartesi


fotoğrafı netten aldım.bana ait değil.. bana göre cidde girişi..ya da bakış açınıza göre mekke girişi :))


sabah kahvaltı sonrası yola çıktık..ciddeye gittik..1-1.5 saat sürebilecek bi yolculuk...



şoförümüz hızlıydı..diğer otobüsten çıkarma yaptılar bizim otobüse hatta :)) çok hızlısın yavaş git dediler şoföre..ve ynlış terminale gidersek çıkamayız bi daha kolay kolay...uçağa yetişemeyiz diye terminal kontrolü yapıldı yetkiliye danışıldı...şoför süperdi..tam yoksul filmindeki kafa...rahat-eğlenceli-dertsiz kedersiz...
terminal girişinde kart veren makine bi şey söyledi...bizimki what what falan dedi:))) güldü..kartı veren makineye thank you falan dedi....biz çok eğlendik eşimle...

bir de terminallerde..hava alanlarında hep terminal filmi geliyor aklıma..çok güzel filmdir:))


13.55 uçağı 14.20 de kalktı...temizliği yapılıyordu o sırada sanırım..uçak hep bekliyordu ama kapıları açmamışlardı bize..bu fikre kapıldık...thy süper...ikramlar süper..çok çok beğendim...
o.m. bol burun akıntısı ve panik yapmayacağımız şiddette ateş ile yolculuk yaptı...sanırım dualarımız kabul oldu ...kolay rahat yolculuk yapalım sıkıntı yaşamayalım rahatsızlık vermeyelim diye çok dua ettim..o.m. hastalığın etkisiyle bizi rahatlattı yolculukta...
ist. ankara uçağında hep uyudu..
cidde-ist. arasında ise uyudu -birazında uyandı ama yine de pek sorun olmadı..
ona yolluk hazırlamıştık...babasının ısrarı ile..çikolata ve bonibon...sadece biraz bonibon yedi ist. da havaalanında..onun dışında yemedi çok şükür ıvır zıvır..

cidde istanbul arası 3.5-4 saat sürüyor...hava trafiğine bağlı :)))
istanbul ankara arası ise 45 dakika-1 saat arası..yine trafiğe bağlı :))) bizim dönüşümüz de 45 dakika dedi pilotumuz tahmini süresini..ve dediği gibi de oldu sayılır :))




:))
bitti :))

Çocukla Umre Günlüğümüz 1 - Medine

6 Şubat 2013 Çarşamba


umre günlüğümüz (medine)




24 ocak perşembe 

Yolculuğumuz guzel geçti..om. ile çok şükür...uçakta uyudu medineye gelirken ...uyandığında da az mesafe kalmıştı oyaladik... 
otelimize gitmeden namaz kıldık..aslında otelde kılınacaktı..ama apar topar indik..otele gitmeden kılınacakmış dediler...
Biraz program oturmamış turumuzda .. anlık plan yapıyorlar..ilk gelişim ve  yanımda om olduğu icin zorlandım biraz 

Otel guzel..yemekler guzel..çok yakınız mescid e...otel de odamız ayarlanmamış..birkaç aile sıkıntı yaşadık ilk anda..bi süre bekledik ayarlanmasını...odamız çok genişti..güzeldi...1111 numaralı oda...harisiye otel..:)




bay-bayan mescidi nebevi ye ziyarete gittik otele yerleştikten sonra.....orada namaz kıldık...

az once geldim peygamber efendimizi ziyaret ettik...çok kalabalık cokkk..yarın da ins ziyaret edeceğim...
Akşam namazında mescide giremedik om ile..o.m. nin  bi oyuncak hediyesi var..suriyeli birinde gordu..oynamak istedi..sonra bırakmadı..onlar da hediye ettiler :))seviyorlar türkleri..kardes ülke diye...

Mescid e oyuncak almıyorlar..ikindi de girdik..sonra 2 kez denedim almadılar...akşam namazını avluda kildim :)) o.m. suriyelilerin hediyesi halka oyuncağı bırakmadı..giremedik içeri...bi şey değil figürlü falan değil...oyuncak olunca almadi ...

O.m. guvenlik kemeri ile genelde..namaz da özellikle çok ise yarıyor...
burada çok hediye veriyorlar om. ye.....biz de o hediyeleri hediye ediyoruz..o .m. her gördüğü yemeği istiyor...millette veriyor paylasiyor...akşam namazında ekmek gofret şekerler...:)) om. yemediği kadar abur cubur yiyecek gibi burada..

yatsıdan sonra ziyarete gittik bayan rehberimizle...o.m. yi babasına bıraktım...uyutma kısmı sorunlu olmuş...ağlamış :((( ben odaya döndüğümde daha yeni uyudu dedi babası ....

 üstteki eski bir görüntü olsa gerek..her iki foto da alıntıdır..nette buldum...


25 ocak cuma

Teheccud namazını kıldım..ardından sabahi...om. de yanımda uyudu mescid de..namaz bitti kaza kıldım..dua ettim..o.m. uyandı..yeşil kubbeye gittim..grup orada toplanacaktı.....babasına kavuştu orada o.m. ..erkekler cennetul baki ye gitti..biz otele döndük o.m. ile..gruptan bi teyze araba aldı o.m. ye...otel odamızda oynar artık :)) malum mescide götüremiyoruz..yasak :)))

 Cennetul Baki Mezarlığı....bayanları almıyorlar...sadece erkekler girebiliyor...

Öğlen cuma namazı kıldık. grupta bir tek çocuk bende olunca beni de görevlilerden kaçırıp çocuksuz bölüme girdik...orası ravzaya daha yakın çünkü...orada namazı kıldım..kıldık..om. çok bunaldı..epey uzun sürdü...om. ile Peygamber Efendimizi ziyaret ettik, selamladık.

çok yorucu bi süreç...ayakta zor duruyor insan...o kadar kalabalık ve malum kadınların bölümleri sorunlu olur genellikle....itiş kakış...görevli yardım etti..ve yabancı bi ülkenin vatandaşları :)...hangi ulkedendiler bilmiyorum...süperdi yardımları...çok sağolsunlar..:) om. yi biri tuttu..biri de benim namaz kılmam için mekan desteği sağladı :))  2 rekat namaz kılınıyor...yeşil halinin üzerinde...cennet bahçesi diye geçiyor orası...
Ikindi namazında endonezyalilarla samimi oldu o.m. ..mescidin dışında, omer hattab kapısında namaz kıldık....o.m. ile foto çekildi biri ...bizimki onu o bizimkini sevdi...ıngilizce bilmiyordu..fotoyu isteyemedim o yüzden...


Medine maket müzesinde sunum yapıldı medineyle ilgili aksam ezani oncesi..yarın bölgeyi gezecegiz...
Bugün epey yoruldum...
resim netten alınmıştır..bana ait değildir..

Akşam namazında da tabure namaz kılan teyze vardı önümde..o.m. onun taburesini falan elleyip hafif yerinden oynattı...
:))Allah tan alıp goturmedi ve fazlaca çekmedi...teyze çok kızardı...:) oyle bir yapısı ve bakışı vardı :))))

Araplar hiç temizlik takıntısı yaşamıyor..om. ile rahatız biz o açıdan :))...o da döküp saçıyor:))  mescid de zemzem içiyoruz devamlı ..o.m. saçıp savuruyor..bol buldu ya :))

Yatsı namazı kılınıyor şu an..e. mescide gitti..om. namaz kılmaya başlandığında uyudu...ben de gidecektim om ile ama yoruldu om. Tabii ben deyoruldum..emre gelince gidip namazımı kılacağım ve ziyaretimi yapacağım

26 ocak cumartesi

Teheccud e gittik..ardından sabah namazı..om. farz kilinacagi sirada uyandı...kılarken farzı anne diye ağlama numarası yapti :)))
Medine gezisii yaptık..uhud  dagi /savas alanina gittik.okcular tepesine göbek bağlarını bıraktım oğlumun ve süt oğlumun....uhud şehitliğinde hz hamza da yatıyor...

 okçular tepesi, uhud dağo-şehitliği..ve Peygamber Efendimizin  uhud dağında saklandığı yer

Kibleteyn mescidi ziyareti



Hicazdemiryolu ve Cuma mescidi ni  otobüsten gördük..inmedik...

 cuma mescidi...ilk cuma namazınn kılındığı mescid
 hicaz demir yolu.ten istasyonu  ayrıntılar için bakınız....http://tr.wikipedia.org/wiki/Hicaz_Demiryolu



Hendek savaş meydanını da inmeden gördük...zaten görmedim gibi bi şey...Allah tan dun makette gösterdiler...yoksa yerleşim yeri hendek kısmı o nedenle pek anlaşılmıyor..ama uhud çok guzel...


Kuba mescidine gittik..cumartesi günü evinden orada namaz kılmaya niyet edip abdestle çıkan 1umre yapmış gibi olurmuş...biz tam bunlara uyan bir haldeydik...bize nasip oldu inş...Allah kabul eder inş..
çok kalabalıktı..Allah tan o an o.m yanımda yoktu, babasının yanındaydı....hemen bayanlar bölümünde yer buldum..yer bulmak bile imkansız gibiydi..en onlere gitmemiş herkes giriş kısmına yığılmış...en onde kendime yer buldum hemen çok şükür ).
 Kuba mescidi


Ardından hurma bahçesinde kahvaltı..hurma aldık acve ve medine hurmasi...
Om. Orada kakasini yapti..değiştirdim orada...otelde de medine suyuna girdi...:))
Öğlen mescide giderken karanfil kakuleye baktık...yoktu bin dawood da..feraceye bakmaktan vazgeçtim...zamanımı kaybedip kendimi yormak istemiyorum..
Öğlen namazı farzinda om. Uyudu...çok rahat ettim..yabancılar çok yardımcı oluyor...sabah endonezyalilar in arasindaydim...çok iyi onlar..öğlen libyalı falandi...sağolsunlar...


grubumuz geç toplanabildiği için gezi biraz hızlı ve daha az mescid ziyaret ederek tamamlandı..çünkü öğle namazına mescidi nebevi ye yetişmemiz gerekiyordu ..yetiştik çok şükür :))
yatsıdan sonra otelde seminer var...emre oraya gidecek..

O.m. Akşam om ali tatlisi yedi..yedik:))


mama tarzı bir şey..ben sevdim :))tipine bakınca pek cazip gelmiyor ..pek tadına bakan olmadı sanırım...

ayrıntılar için şu adrese bakabilirsiniz..ya da nette araştırabilirisiniz...
   http://allrecipes.com/recipe/om-ali/


27 ocak pazar

Sabah etkinliği sonrası odada dinlenmece..ardından ogle namazina gittik..o.m. babasından ayrılmak istemiyor..babası yanına almiyor...epey gezindi agladi..döndüm geriye..odada uyudu az once...
sabah namazıi sonrasi Hz. Ebubekir  Hz.Ali Hz. Ömer Gamame mescidi var ..orayı gördük..zaten hemen mescidin yakınında...

 hz. Ali Mescidi
 Hz. Ömer Mescidi
 Gamame mescidi
Hz. Ebubekir Mescidi..

Babasıyla kildi ikindi ve  akşamı o.m...ben çok  rahat ettim...yatsıya gitmedim yine..om. yi uyuttum.
Yatsı sonrası ravzayi ziyaret edip artik vedalasacagim..yarın ogle namazı sonrası ins. Mekkeye yola çıkacağız...
(2, 5 saat sürdü  ziyaretim...çok yoğun kalabalık...epey bekliyoruz....itiş kakış oluyor...).

toplam 4 kez ziyaret yapabildim..birinde o.m. de vardı yanımda..çok şükür...ve bol bol namaz kıldık...orada 40 vakit namaz kılmak önem arz ediyor..biz 4o vakit orada kalamayacağımız için kaza namazı kıldık..fazla fazla..Allah kabul eder inş...
Mecid-i Nebevi dünya üzerinde namaz kılınması için övülmüş 3 mescitten biri. İçerisinde Ravzayı Mutahhara'yı yani cennet bahçelerinden bir bahçeyi barındırıyor peygamber efendimizin eviyle mihrabı arasında kalan bu alanda namaz kılanlar, cennet bahçesinde namaz kıldım deseyalan olmaz deniliyor.
ravzada sağ tarafta mihrab sol tarafta Efendimiz in, hz. Ömer ve hz. Ebubekir in kabirleri var..

28 0cak pazartesi
sabah 11 de valizimi kapattık...öğlen namazına erkekler ihramlı olarak gittiler..mescidde kıldıktan sonra namazımızı otobüsümüzün kalkmasını bekledik...zaman kaybettik bu aşamada...

Mekke ye hareket ettik...

Umre Hazırlıkları - Çocukla Umre Hazırlıkları

3 Şubat 2013 Pazar


umre hazırlıkları

dün donduk evimize...o kadar çok şey varki yazmak istediğim..oraya dair bu yolculuğa dair..öncelikle umre hazırlıkları yaparken edindiğim bilgiler üzerinden umre hazırlığı yazısı yazmak istedim..

2 arkadaşıma ait notları paylaşacağım aşağıda..ilk önce b.s. nin notları olacak:)) ardından m.y. nin notları
ikisine de çok teşekkürler...özellikle b.s. bir sürü emek harcadı vakit harcadı...her okuyan faydalanacaktır inş..gidenler bizlerden selamlar götürsün..

onların yazdıklarına dair benim yorumlarım kırmızıyla yazılı olanlar...
kırmızılar bana ait fikirler yorumlar yani:))

zaman içinde eklemeler yapabilirim..yaşayan bir yazı niteliğinde bu yazı....hatırıma geldikçe  ayrıntılar veya unuttuklarım eklemeler yapacağım..inşallah...

arzın kalbine, kalbin arzı için gidiyoruz..şimdiden kolay hazırlanmalar..hayırlı yolculuklar.....

biz 2 yaşına kabe de girecek oğlumuzla gittik. onunla birlikte yaptık ibadetlerimizi inş...o nedenle kısmen çocuklu aileler içinde faydalı bir yazı olmasını ümit ediyorum...


maddeler halindeki umre ihtiyaç listesini daha sonra yazacağım..bu biraz daha ayrıntılı bilgiler içeren uzunca bir umre hazırlığı yazısı....


b.s .den notlar şu şekilde:

Mümkünse en yakın otellerde kalacak sekilde gitmeye çalışın. Daha pahalı oluyor ama avantajı cok.ibadete daha cok zaman kalıyor otele yürüme ile vs geçmiyor zaman. Hele o. M. gelirse mutlaka yakın otel seçin.
( kesinlikle..kesinlikle kesinlikle...biz yakındık..ve bu çok büyük bir nimet...hele ki odanızdan kabeyi görme imkanınız varsa...nöbetleşe ibadet yaparken..ya da bebeğe bakma durumu nedeniyle gidemediğiniz vakit namazlarını odadan izlemek  odada namaz kılarken kabeye bakmak...onu izlemek müthiş bir nimet...yakın olması bebekle ozellikle sabah namazlarında ve tabii diğer namazlarda da çok büyük nimet..şartları zorlamanızı öneririm..eğer maddi açıdan kurtarırsa bütçeniz...en yakın otelleri seçmeniz çok iyi olur..)

(bebek çocukla gitme konusundaki endişelerimize dair notu şu şekilde :))
 O. M. ile gittiğinize memnun olursunuz Allah in izniyle. Ben cok rahat edeceğinizi düşünüyorum. Birde mevsim cok iyi. Cok cok iyi. Ayrıca hac dan sonra bir süre kimseyi almiyorlar ya Ocak ortaları yeni yeni gitmeye başlıyor insanlar tenha oluyor o yüzden. Her gecen gun kalabaliklastıgini fark edersiniz sizde.
(om. ile zordu..om. hareketli bir çocuk olduğu için zordu..ama ben bilerek onu da yanımda götürmek istedim..o manevi ortamı yaşamasını. görmesini istedim...hem belki biz onun yüzü suyu hürmetine oraya gidiyorduk..o nedenle zordu ama pişman değilim..cok rahat değildik...epey kısıtladı.yordu ama evlat böyle bir şey..yapacak bir şey yok:)) oraya ibadete gittik...mükafat Allah tan...bu şekilde düşünmek en güzeli sanırım...ve merhametli olmak...2 yasına orada girecek olan  anne sütüne henüz çok çokkk yeni veda etmiş cocuğumdan 10 gün ayrı kalmak cok da uygun gelmiyor-gelmedi bana..)

Medıne de cami cok soğuk oluyor. Klimalar cok fazla calisiyor. O yüzden orası icin O. M. a kalın birşeyler almayı sakın unutma. Bzm icin pek gerek yok sabh namazı hariç ama cocuklar klimadan etkilenebiliyor. Birde bazen yer kalmıyor tam dibine oturuyorsun klimanın, sıkıntı olmasın yanına sal vs alırsan klimanın üzerine otersin :) yerde klimalar bu arada. Sütunların dibinde. 
(kendime panço şallardan .o.m ye ise kapşonlu hırka montlardan aldım yanımıza...ama medine de mescit soğuk değildi..kendimi o kadar hazırlamıştım ki soğuk olacağına..çok şaşırdım...oteller soğuk olabiliyor..odada giymek için bir hırka almam çok iyi olacakmış..arkadaşım mrl. soylemişti hırka da al diye..ben pançoşal aldığım için gerek olmayacak valizde de yer yok diye almadım...cidden almak lazımmış...:)) medine de üşümedik hiç  şalpanço ya om. yi sardım sabah namazlarında genelde..o uyurken kucaklayıp gittik namaza çünkü...bazen şal pançoyu üstüme alıp seccadeye sarıp götürüyordum..bu da bi alternatif:...:)) 

Uçakta 3.30 saat sikilabilir o.m.cik o yüzden yeni oyalanabilecegi bi oyuncak alabilirsin yanına. İlk defa gördüğü birsey olursa dikkatini de ceker. Birazda uyursa yolculukta sikinti olmaz Allah in izniyle
(oyuncak almadık  pek yanımıza..çünkü o.m. pek oyuncak çocuğu değil..yani oyalamak için oyuncak kesmiyor..tablet yanımızdaydı..uçakta bilgilendirme kitapçıkları dergiler..ikramlar..biraz oyaladı...aktarmalı gidişimiz bizi biraz zorladı...in-bin..havalanında vakit geçir vs.. om. topla oynamayı sevdiği için küçük bir top ve parmak kuklaları vardı çantamızda..ama çok da oynamadı topla yolculukta..otelde oynadık odada..herkes çocuğunun huyunu bilir..ona göre bir çözüm bulmak en iyisi..kalem kağıt mı kitap mı..puzzle mı..artık neler ilgisini çekiyorsa yanına mutlaka almalı..:)))

Terlik soruna değineyim öncelikle. Yanına aldığın otelden kabeye yada Medine'de mescide giderken giyeceğin ayakkabı ya da terliğin mutlaka ince hafif olmasına dikkat et. Bez ayakkabı gibi bisey tercih edebilirsin çünkü  Sürekli üzerinde taşıyacaksın. Tavaf uzun sürecek belki o. M.'ın eşyası olacak vs önemsiz gibi gelebilir ama ne kadar yok gibi bir terlik/ ayakkabı o kadar ii. Bn bez bi ayakkabı terch etmiştim varla yok arası. Çantada da yer kaplamıyor. Kur'an vs de oluyor sonuçta yanında yük olmayacak bisey seç sonuc olarak. Tavaf sırasında corabimsi patikler var burada kıs icin satılan patikler var ya ya da orgü patikler onlara benzer onların inceleri orada her yerde yerlerde satılıyor 3-5 tl falan gibi bi paraya. Bn oradan alıp giymistim. Pisi pisi de almıştım buradan onuda kullandığım oldu fakat annm ikisinide hic kullanmadı. O sevmiyordu. Corap götürdü bol bol. Cok çabuk kirleniyor ama baya bol götürmen lazım :) yada elinde Hnm yıkayacaksın. Ama pisi pisiyi tavsiye ederim. Yalnız kaliteli olsun :) cok terletiyor yoksa. Rahatsız ediyor. 
(terliğim rahat kullanışlı temziliği kullanımı kolay-hafif bir terlikti...bez değildi..plastikti..fotoğrafını eklerim inş..bir fikir vermiş olurum...çantamda orta  kıvamda yer kapladı..hacimce çok küçük değil...ama ağır değil...o açıdan çok iyiydi...
orada her yerde terlikle dolaştım..gezilerde..mescide*kabeye giderken...her yerde..bi tek gidş dönüş aşamasında ayakkabılarımı giydim :))
çorap-patik mevzuna gelirsek...örgü patik götürdüm ama hiç giymedim..o konuda yorum yazamayacağım..patik çorap *soket çorap kullandım...bir dünya götürmedim..ama arada hemen yıkadım..hemen yıkayınca temizliği kolay..çabuk da kuruyor...gitmeden bi  endişe ettim..nasıl olacak diye..ama hiç öyle ayak ağrısı-yarası vs. yaşamadım..öyle abartılı bi durum kimseden duymadım..mutlaka herkes yoruluyor..ayağı ağrıyor..ama hastalık ya da sıkıntı boyutunda bir durum olmadı çok şükür bildiğim kadarıyla kimsede...




(şimdi de hava durumu..ocak ayı için )
Kabe suan bzm yazımız gibidir. Temmuzumuz gibi. Gecen sene öyleydi yani. Medıne serin oluyor ama özellikle sabh nmzina giderken baya baya serin oluyor. Medıne icin kalın bişeyler al yanına. Camide cok serin orda. Klimalar çok çalışıyor. 
( biizm yazımız gibi değildi..biz ocak sonu-şubat başı oradaydık...güneş gözlüğü kremi götürmesem de olurmuş...güneş kremi hiç kullanmadık...güneş gözlüğü de medineye indiğimizde havaalanında kullandım:)) çocuk nedeniyle almayı unutup çıktım odadan bi gün tavafa giderden...bi vakit ihtiyaç duydum..onda da alamadım yanıma:)))  onun dışında ohhh şöyle iliğim kemiğim ısındı diyemedim...tavafta bir sıcaklık artışı var..onun dışında rüzgarlı yağmurlu-güneşsiz...bizim baharımız gibi günler geçirdik..hele medine otel odasında klima ayarı mı bozuktuu nedir..kapattığımız halde çalışıyor gibiydi..orada bir türlü ısınamadım:)))  beklediğim sıcaklık yoktu...oğluma bir sürü tsihrt şort götürmüştüm..giydirmeden geri getirdim:))



 Altin cok satılıyor ama biz almadık hic. Gümüş üzerine yakutlu taşlı kolye yüzük vs de problm yok Bnce. (taş alabilirim..akik taşı düşüncem vardı...aldım da mekkeden...aslında medinede baktım..alacak gibiydim..ama elemanın tavrına kızdım..malını satabilmek için iltifat etmeye kalkıyorlar diye nette okumuştum bi yerde..o olayı ben de yaşadım...tavrımı koydum...ürünü bıraktım..yüzüne bile bakmadan çektim gittim..eşim yanımdaydı ama çocukla ilgileniyordu o an..siz siz olun tavrınızı koyun ki anlasınlar o tavırlarla bi yere varılamayacağını..özellikle türk hanımlar çok alışveriş yapıyor..herkes tavrını koymalı bence...
akik taşı aldım kendime hatıra olarak...kazıklandığımı düşünüyorum..ama nasıl oldu bilmiyorum..çocuktan kaynaklandı galiba..o mızmızlandı..bi yandan o stres bi yandan seçme beğenme stresi..bi yandan pazarlık..kazıklandığımı hissederek dükkandan çıktım...taşı aldım tabii:)) değişik bir duyguydu...bir de unutmayın 10 riyallik indirim biz de 5 tl. ye tekabül ediyor..o nedenle büyük oynayın..3-5 riyalin pazarlığı ile uğraşmayın..konuyla ilgili daha fazla şey yazmak istiyorum ama ben uygulayamadım..şimdi en iyisi bana kalsın uygulayamadığım bilgilerim :)))
öğle yemekleri problm olabilir biraz. Konserve vs goturebilirsin belki. En son gittiğimiz de teyzemler öğle yemeği temiyordu mesela ama bz dayanamiyirduk. Aksam yemeğini de yatsıdan sonra terch ediyorduk. Aksamla yatsı arası çıkmıyorduk camiden Kur'an nmz öyle geçiyordu. Tavafta en kalabalık o sırada oluyor. O yüzden tavafa girmiyirdum bn. Kur'an okuma saatim olarak belirlemiştim o arayı. 
Arap baharatları pek bize göre değil. Bide steril hissi vermiyor yemk yerleri. Zemzemin üst katı fastfood fakat ya burger yiyeceksiniz ya da pizza. Marketten peynir ekmek vs de ayarlayabilirsiniz.  
(onemli olan o.m. yoksa herkes zaten az yemek az uyumak bol ibadet aşkı içinde olmalı orada her daim..ve bol sabırlı anlayışlı..değil mi:)) 
bizim öğle yemeklerimiz genellikle meyve kuruyemiş..otel kahvaltımızda hazırladığımız sandviçler le geçti..o.m. ye muhallebi yaptığım oldu..ya da kavanoz meyve püreleri...biz de hiç sorun olmadı...otel kahvaltılarımız sağolsun..hiç çekinmeden kruvasanlar-kekler-sandviçler hazırlayıp çantama koydum..ya da odaya götürdüm...:)) çocuk nedeniyle belki de herkes masum ve makul gördü bu durumu...
çocuksuz gidenler için süper tavsiye..akşam yatsı arası full ibadet..)zaten sabah namaz sonrası tavaf..sonra biraz dinlenme..öğlen ve ikindi namaz tavaf...ikindi namazı sonrası dinlenme..akşam yatsı ibadet..yatsıdan sonra hemen yemek...biraz dinlenme ya da direkt tavaf...sonrasında uyku modunda dinlenme..ve teheccüd sabah namazı şeklinde program bizce en güzeli..ama çocuk nedeniyle biz de program bu olmaadı maalesef :))

otel odalarında da ezan okunuyor. Özellikle sabah ezanında sok olabilirsiniz. İki kere okunuyor. Biri ilk vakit girdiğinde digeri nmz kılmadan Hnm önce. İlk ezanda odada olursanız o. M. sok olabilir. Odaya yerlesince hoporlerin düğmesini bulun ve sesini kısın Bence. Bangir bngir çünkü öyle boyle değil. Adamı yataktan fırlatacak sekilde :) sadece sizz olsanız sıkıntı değilde cocukcagiz korkabilir Allah korusun. ( bunu nette okumuştum..şaşırmıştım:)) çok güzel ...dediği gibi çocuk için biraz şaşırtıcı tabii.. o düğme gayet görünür yerdeydi...ben arayıp tarayıp zar zor bulurum gibi hissediyordum:)) en düşük seviyede tuttuk biz hep..eşim teheecüde gidiyordu...ben son günlerde artık om. yi idare etmek zorlaşmaya başladığı için cemaatle kılmıyordum...uyanmama ihtimali olmasın diye zaman zaman bi tık daha artırıyorduk sesi ama..hiçbir zaman şok olmadı o.m....:)) hatta sadece ezan değil..namaz kılınışı da odadan dinleniyor...tecrübemle sabit:))) sabah namazında iki kere ezan okunması ise emin olmadığım bir durum..bi eşime sorayım...biri teheccüd ezanı idi sanki...yanılmayayım ama sorup düzeltirim bu bilgiyi...:)) 



                                                                  ezan sesini ayarlama ya da kaaptma düğmesi :))

 Valizin icine mutlaka isim tel yazın. Brde özellikle o. M'ın eşyalarını eğer 2 valizle gidecekseniz paylastir Bnce. Kaybolan valiz olursa Allah korusun sıkıntı çekme. tanıdğım birinin bebeğinin mamalarının olduğu valiz gelmemiş. Ciddi bir düzensizlik soz konusu. İnsallah yasamazsınız öyle birsey. Bz o kadar gittik geldik bir kere oldu ama oluyor malesef. En son turda da 2 kisinin valizi gelmedi Türkiye'den. Birinin ki 2-3 gun sonra geldi digerini bilmiyorum. 
(tek valizle gitme düşüncemiz vardı..ve o şekilde oldu çok şükür...  zaten o.m. ile ilgilenmemiz gerekecek..bari tek valiz-az eşya ile gidelim istedik...valizin içine mutlaka isim tel adres yazmak lazım..cidden önemli...ve eşyaları 2 ye ayırmak da çok mantıklı..2 valizle gideceklere güzel bir öneri... bir de arkadaşımın başına gelmiş..aktarmalı gidişlerde imkanınız varsa 2 uçak aralığını ucu ucuna getirmeyin..bazen valizler gelmiyor sizinle..bir sonraki uçakla geliyor..e haliyle ortada valizsiz kalma durumu olabiliyor...stresi azaltmak için ucu ucuna iş yapmamak en iyisi..varsın biraz bekleyin havaalanında..ama işiniz hallolsun güzelce...) bizim direkt bağlantılı olarak aldılar ve valizi medineye gönderdik..o nedenle havaalanında bağlatın diye belirtti turumuz..lakin elimizde pasaport ya da fotokopisi tur tarafından bize ulaştırılmadığı için orada biz ısrarcı ve ricacı hafif de ne olacak halimiz modunda olduk...siz yanınıza  bi belge alın..bağlantıyı yapmama durumları olabilir..o zaman kendiniz taşıyıp aktarmak durumunda kalırsınız..bu da hayli yorucu...biraz karışık bu mevzu..yaşamayanlar için özellikle...:)) ben de yaşayıp öğrendim... 



(ferace ile ilgili soruma cevap:)))

Ferace olayına gelirsek heryerde göreceksin ferrace satıldığını. Cok acayip pahalı olanda var turk parasıyla 600 -1000 tl arası. Cok uygun 30 tl ye de var. Bn almadım. Alıcı gozlede bakmadım o yüzden mağaza tavsiye edemeyeceğim. Fiyatlar arasındaki uçuk fark kaliteden mıdır nedendir bilemiyorum. Ama zaten 1-2 mağaza sanırım pahalı onlar zaten boyle afilli yerler belli ediyorlar kendilerini diğerlerinde fiyatlar makul. Yalnız bn söyle bi bakmıştım cok naylon gelmişti. Ama bzm Tur'dan cok guzl feraceler alanlar hemde boyle 50-60 tl ye baya vardı. Denk mı geldi yoksa cok mu gezdiler bilemiyorum. cok değişik ve guzel modeller var ama.

(ferace hiç bakmadım..vaktim hiç yoktu..çocuk nedeniyle sıfır alışveriş yaptık diyebilirim..ülkeyi en az kazandıran umreci sıfatı bile kazanmış olabiliriz..o derece yani...o nedenle bu konuda hiç yorum yapamayacağım)



Uhud'a gece gitmenizi tavsiye ederim. Bz bir kere gidebildik. Taksiyle gittik Tur'dan ayrı. Sonraki zmnlarda gece gitmk yasak mı dediler ne dediler tam bilmiyorum niyetlendik ama gidemedik. Gece ayrı bir ruhu var oranın. Müthiş bir kokusu... Bz k.nin göbek baginida oraya gömdük. O. M.n'ın duruyorsa goturebilirsin. (oğlumun ve süt oğlumun göbek bağını götürdüm..uhud da okçular tepesine gömdüm..tabii az biraz toprakla ortebildim..:)) hayırlı olsun bebişler.....)

Medıne de grup grup alıyorlar içeri nmzlara değil tabi ravzaya gruplar halinde alıyorlar. Yatsı nmzi sonrası en rahatı Bnce. Yatsıdan 1-2 belki 2-3 saat sonra açtıkları ve insanlar gece otele geç dönmek istemediğinden olsa gerek sabh nmzina ve öğlene göre daha daha az insan oluyor. Bz yemeği yiyorduk sonra gidiyorduk. Bi de son grupla girebilirsen daha da boşalmış oluyor. Ama o. m cok fazla yalnız kalmasın gibi durumlar olursa ilk gruplada gir bisey olmaz :) iranlılarla girme ama sakın. Hic insafları yok ezebilirler ve umurlarında olmaz . Hepsinin değil belki ama cogu öyle. Bildigin kafana basıp yuruyebiliyorlar. Kendilerinden geciyorlar. Bilerek yapmıyorlar  ama biraz sıkıntı var o grupta. Diğer türlü itme kalkma oluyor birazcık ama öyle abartildigi kadar değil. Sıkıntı olacak zorlanilacak bir durum soz konusu değil. O. M olursa ayrıcalık taniyip herkesten önce alıyorlar

Ravzaya çocukla girmek imkansız gözüküyor normalde. Cok kalabalık zaman kısıtlı hoşgörüsü olmayan ya da soyle diyelim kendinden gecen birsuru insan var bunları göz önüne alınca E. abiye bırak öyle git denir ama turk görevlisi bayan ( çarşaflı biri arap zannedesin normalde konusunca anlıyorsun turk oldugunu :) Medine'de görevli devlet görevlisi ) o cocuğu olanları herkesten önce alıyor. Cok tatli bi bayan. turkiye diye bi kagit tasiyor herkesi topluyor cok guzel bilgi veriyor. Yine de karışık sıkıntılı oluyor mu bilmiyorum. Sen nmz kılarken o. M a kim bakar o an bilemiyorum. 2 rekat kılıyorsun kısa bir süre sonucta, durur öyle dersen götür. Bilemedim tam. Hani onlar onden goturdukleri icin vaziyetleri nedir rahat mı zor mu yanlış yazmayayım. Ayrıcalık tanıyorlar ama sıkıntı yasamasınlar diye onu biliyorum. İlk gittiğinde bi bak tek git. Kafanda otutturursan götürürsün . Bir de daha yeni yeni açtıkları icin ülkelere kapılarını sakindir simdi cok kalabalik olmaz avantajlı olacaksınız Allah in izniyle.
 ( çocukla ayrıcalık tanımadılar..sadece ravyaya giridğimde yeşil halı da..cennet bahçesinde yani...orada yardım etti bir görevli daha sakin sayılabilecek bi alana geçişimi sağladı..om. ilebir kez girdim zaten..ben namaz kılarken yabancı birileri yardımcı oldu bana..hangi ülkedendiler bilmiyorum ama çok sağolsunlar..Allah razı olsun onlardan..o kadar büyük bir yardımdı ki o...anlatamam...güzelce tuttu biri om.yi..diğer 1-2 kişi namaz kılarken beni korumuş oldu...o şekilde en zorlu ziyareti yapmış oldum...ravza ziyareti inanılmaz zor..umreden kat kat zor...yatsı sonrası son girenler arasında olmak daha iyi ama bizim türk hanımları da iranlıları aratmıyor gibi..ama iranlılarla kıyaslanamaz belki de..ben yaşamadım ama oradaki görevliler de hep uyarıyorlar..sakın girmeyin iran grubuyla..sorumluluk kabul etmeyiz diyorlar...türkler de ise çok hakka giren var..gereksiz yere itiyor...sonrada bahane hazır..arkadaki itiyor ben bir şey yapmadım diyor..halbuki oyle değiil mesele:))  orada her daim kul hakkına girmemek için dua etmeli insan....

turklerle ilgilenen bayanı ben de sevdim..ama türkler bi gün çıldırttılar kadını..iran grubunu önce aldınız..ayrımcılık yaptınız demişler..epey konuştu..kimsenin kimseden üstünlüğü yok diye başladı konuşmaya..epey konuştu...gereksiz tepki vermiş türkler..orada herkes hak hukuk gözetir..elbet bi bildikleri vardı..o gün ben tam da o.m ile ziyaret edecektim..cuma namazı sonrasıydı..ve çook kalabalık..çok zordu...çok yorulmuştum...

ayrıca ben medine de mescid e girerken büyük bi hüsran yaşadım...ilk girme teşebbüsümde çantamdan oğlumun topunu çıkarıp no play dedi görevli ama içeri aldı..sandımki içeride oynaması yasak...sonraki vakit namaz için oğlumun elinde halka oyuncak vardı...görevli almadı...eliyle itiyor-girmeme müsade etmiyor...tekrar denedim aynı karşılık....oğlumun elinden almaya çalışıyorum içeri girelim diye..kenara bırakalım vs. diye düşünüyorum..ama oğlum da bırakmıyor elinden...nasıl zorlandım anlatamam..medine çok katı kurallar içerdi..mekke ise öyle değil...çanta hiç aranmıyor mekke de..medine de ise devamlı kontrol...çok yorucu çocukla..çok gönül zihin yorgunluğu..halbuki Peygamberimiz çok merhametli çocukları seven...şefkat abidesi..niye böyle oldu bilmiyorum..neden bu kadar katı her şey medine de..mescitte...anlayamadım maalesef... benim giderken endişem oğlumun hayvan figürü taşıyan kıyafetleri sorun olur mu acaba şeklindeydi..ama orada kıyafete bakan yok...varsa yoksa oyuncak telefon gibi şeyler...hiç telefon kullanmak istemedim medine de bu muameleden sonra..iyi ki de kullanmadım..bi de onun stresi olacaktı üzerimde..)


Aa birde postacı çanta kullanırsan rahat edersin.(medine de postacı çanta çok işime yaradı..mekke de ise thy. nın yolculukta verdiği sırt çantası çok işime yaradı..turumuzun çantası fos çıktı..çok kalitesizdi bize verdikleri..eşiminki ise kaliteli ama çoook ağırdı..biz mekke de thy nin verdiği çantaları kullandık..çok güzeldi..thy çok iyi çalışmış ..seccade zikirmatik çorap ve çantadan oluşan bi set hediye ettiler umre yolcularına..çok takdir ettim..her şeyiyle süper bir kurum..isteyince türkler en iyilerden olabiliyormuş..bunu gördük...)

Umre tavaf meselesine gelince. Tavaf kabe etrafında 7 kere dönmekle oluyor. Her istediğinde tavaf yapabilirsin, nmz oncesi , sonrası ... Gece, gündüz ... 

Umre icin kabenin dışında sehrin belirli yerlerinde ihrama girme yerleri var. Dışarıdan sehre girme gibi duşun. Türkiye'den giderken ilk Mekke'ye gidiliyorsa Türkiye'de ihrama giriyorsun yani niyetleniyirsun, 2 rekat nmz kiliyorsun, erkekler havluya sariliyor bayanlar normal kiyafetleri ile ihrama girmis oluyor. cesitli yasaklar var umreyi bitirene kadar o yasaklara uyuyorsun. Medine'den giderken yine Medine'de niyetleniyorsun. Mekkedeysen 5-10-15 km (bilemiyorum tam ) uzaklıkta belirli yerler var oraya gidip ihrama( niyet, nmz) giriyorsun. İhrama girince tavaf yapıyorsun 2 rekat tavaf namazı kılıyorsun sonra say sonra sacını kesip ihramdan çıkıyorsun. Biz ilk gittiğimizde 3 kere umre yapmıştık ama sonrakilerde yapmadık 1 den fazla. Hangi hocayla görüştüysek 1 kereden fazlayı tavsiye etmiyorlar. Siz bilirsiniz ama peygamber efendimiz Mekke'ye gelince ilk geldiginde yapardı sadece vs diye anlattılar hep.. Bi de umre çok uzun e tabi yorucuda onun yerine daha fazla tavaf yapın daha ii diyorlar ama 3 mu 7 mı hatırlamıyorum bi sayı iste hac sevabı vs diyenlerde var. Su konuda herkes hm fikir ama umre tavaf nmz hangisi daha sevap sorusuna tüm hocalar tavaf diyor. Sadece seyretmek bile sevap kabeyi. Zaten insan gözünü alamıyor. Muhteşem birsey. Muhteşem ötesi hatta.
nmz kılarken kabeyi görebiliyorsan önüne bakma kabeye bakarak kıl namazını. Birde aşağı katta yani zeminde kabenin olduğu yerde bayan bölümünü iice geriye çekmişler pek göremiyorsun kabeyi yukarı kata çık Bnce daha tenha oluyor en onde yer bulabiliyorsun kabeyi görerek kılarsın namazlarını. Bz üst katı terch ettik son gidişte. Oradan çıkması da daha kolay. Aşağıda herkes kapılara doğru yuklenince birde aynı kapıdan birsuru ınsanda içeri girmeye çalışınca sıkıntı olabiliyor üstten daha rahat çıkabiliyorsun. 
(turumuz 3 umre yaptırıyordu..ama biz 2 tane yapabildik..oğlumuz bizi çok yordu artık son günlerde..otobüse binince şoför koltuğuna oturmak istiyor..o isteği olmayınca ağlıyor..ne kendimiz ne tur sakinleri :)) yorulmasın diye en iyisi tavaf yapalım sadece dedik..ve 2 umre yaptık..geri kalan vaktilerde günlerde hep tavaf yaptık...umremin saylarından ilkini ikinci katta grupla yaptım...ikincisini ise ilk katta tek başıma yaptım..ilk katın havası atmosferi çok farklı..cidden tepe çıkar gibi bir eğim var safa -merve noktalarında..tepelerinde :))
çocuk nedeniyle üst katta namaz kılma imkanım olmadı...kabeye bakılacağını namaz esnasında..maalesef birçok kişi bilmiyor..ben önceden de biliyordum..arkadaşım da sağlosun yazmış bilmeme ihtimalime karşı...orada bi kişiye söyledim...söylesem mi söylemesem mi diye..baktım karı koca kabeye bakmıyorlar...söyledim...inş. faydam olmuştur...
medineden mekkeye geçerken mikat mahali var..oradaki mescitte namaz kıldık niyet ettik...)

Bindawood diye bi yer var market hersey var gerçi cok büyük market. Cok fazla var. Sizin kalacağınız otelin altında da vardır big ihtimal. Karanfili oradan alırsınız. Bz basta baya bakindik sorduk aktar vs bulamadık sonra öğrendik :) siz aramayın bosuna direkt gidip alın insallah, bindwood U da biliyorduk sürekli alış vers yapıyorduk ama hani karanfili ordan almayı düşünmemiştik meger oradan alınıyormuş :) 

(karanfil almak istiyorduk bin dawood a gittik ama kalmamış...medinedeki bin dawood u beğenmedim..mekkede gittik.oradaki baharat kuruyemiş bölümü süper karanfil kakule ve sumak aldım..baharat fiyatları uygun.)

Bisey alırken pazarlık yapın ama mutlaka. 600 dedikleri şeyi 300 e raht alırsınız. (arkadaşım çok güzel taktik verdi aslında gitmeden bana..bilgilendirdi konuyla alakalı beni..ama ben akik taşı alırken uygulayamadım hiçbirini:))) ama siz siz olun bi taktik belirleyin..basiretiniz bağlanmasın mümkünse inş... :)))






aşağıdaki kısım ise m.y. arkadaşımdan tavsiyeler notlar :)))


2 kere umreye gitmis biri olarak tecrubem sudurki kesinlikle mekkede alisverise hic zaman harcama hem pahali hem de doya doya kabeyi kokla bol bol tavaf yap ve bol bol yapabildigin kadar her gun hatta 1 umre yap bence 
Medine gercekten daha ucuz :) bol pazarlikla al alicaklarini :) bindawood adli markettede cok guzel altin rengi ev icin tasli aksesuarlar var onlar harikaa;) ben o kadar cok ferace aldimki hepsi tasli tasli medinede cok cesit var esnafi daha iyi:) ve medinede bol bol zamanin olacak namaz aralari cunku peygamberimizi belli saatlerde ziyaret edebiliyoruz 
Mekkede 2 saatlik uyku yeter bol bol gucunu sonuna kadar o hazzi yasamakla gecir cnm kesinlikle kokla kabeyi bol boll oyle ozledimkii burnumda tutuyor hersey oralari gorunce insan kalip gelmemk istiyor..
(ben medine de çok daha yoğun yorucu bir tempodaydım..mekke de nefes alabildim o açıdan...çünkü medine de belirli zamanlarda ibadet-ziyaret var..ama mekke de her daim...bebekle-çocukla gece mekke de özgürce ibadet yapıyordum baba-oğul uykuda..ben ibadette-tavafta..o açıdan mekke beni özgür kıldı..çok da huzurlu-ferah kıldı...mekkede her şeye zaman vardı benim için...ama biz ne mekke de ne medine de alışveriş için gezmedik...o açıdan her daim avantajlıydık....)