20 Nisan 2014 Pazar

St. Antuan Kilisesi

24 Nisan 2010

st. antuan kilisesi

gezdiğimiz, bahçesinde bulunduğumuz kilise hakkında bilgi..ben oradaki apartmanların gelir amaçlı kiraya verildiğini falan bilmiyordum..görevliler falan kalıyor demekki diye fikir yürütmeye çalışmıştım..bilgilenmiş oldum..aşağıdaki bilgi ve fotolarhttp://tr.wikipedia.org/wiki/St._Antuan_Katolik_kilisesi adresinden alıntıdır..biz çekmedik...fotodan öğrendim..biz orada foto çektirdik..kaçıncı papaydı acaba o diye sonra düşündük..bi foto heyecanına kapıldık..hiç bi şeyi okumadık..şimdi ööğrendim..papa 23. john imiş:))
  • St. Antoine Katolik Kilisesi İstanbul'un en büyük ve cemaatı en geniş Katolik kilisesi'dir. İstanbul'un göbeği denilebilecek kadar merkezi bir yerde olmasına rağmen dışardan farkedilemeyecek kadar az göze batan bu yapı İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan (G.S. Lisesi tarafında) Tünele doğru giderken sol tarafta bulunur.
  • Aslında Kilise ilk olarak 1725 yılında Osmanlı İmparatorluk Saray ve Devlet hizmetinde bulunan ve ayrıca ticaretle uğraşan Katolik ülkelerin (ekserisi İtalyan-Fransız) vatandaşları ve onların aileleri için inşa edilmiştir.
  • Şimdiki, cephesi kırmızı tuğla taşlarla örülü kilisenin inşasına, 1906 yılında eskisinin yerinde başlanmış ve 1912 yılında da tamamlanarak hizmete girmiştir. İstanbul doğumlu İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından İtalyan Neogotik üslubunda, betonarme olarak inşa edilmiştir. Kilisenin avlusuna İstiklâl Caddesi üzerinde bulunan altışar katlı ve birlerine bir geçitle bağlanan iki apartman arasından girilir. Bunlar İstiklâl Caddesinin ilk betonarme yapılarından St. Antuvan Apartmanları'dır ve kiliseye gelir getirmesi amacıyla inşa edilmişlerdir.
  • Kilise Italyan rahipler tarafindan yönetilir. Laikligin kabulü ve kiyafet kanunuyla, (hangi dinden olursa olsun) dini kiyafetlerin sadece bina iclerinde kullanilmalari, yani ibadethaneler (Camii-Kilise-Synagog vs.) haricinde sokak ve caddelerde tasinilmasi yasaklandigindan, etrafta dini üniformali rahip ve rahibelere raslanilmaz.
  • İstiklâl Caddesi girişindeki avlunun önündeki 6'şar katlı ve birbirlerine bir geçitle bağlanan 2 adet apartman, kiliseye gelir getirmesi (akar olması için) inşa edilmiştir. Bunlar St. Antoine Apartmanları'dır ve İstiklâl Caddesi'nin ilk betonarme yapılarındandırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder